A Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalában tartotta kihelyezett ülését kedden a parlament olajbizottsága. Ezen a testület meghallgatta Sándor István nyugalmazott alezredest, akit az ügyészésg két rendbeli hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsít. A bizottság következő ülésén nyilvánosságra hozza a kedden elhangzottakat.

Pallag László
Fotó: HavariPress
Az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozóját nyilvános olajbizottsági meghallgatása előtt egy nappal vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók. Ezért a testületnek kihelyezett zárt ülésen adtak lehetőséget Sándor István meghallgatására. Az alvilági körökben "Papa"-ként ismert volt rendőrtisztet két rendbeli hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják, amelyeket a nyomozóhatóság szerint 1995 és 1997 között követett el.

Sándor István beszámolója alátámasztja, hogy a közélet legmagasabb szintjén is szükség van a megtisztulásra - jelentette ki Pallag László, miután a testület tagjai meghallgatták a volt főnyomozót kedden.

Fazekas Sándor (Fidesz) ugyanakkor úgy vélekedett: nem tekinthető fordulópontnak a bizottság életében Sándor István meghallgatása. Közölte: a testület megállapodott abban, hogy következő ülésén nyilvánosságra hozza a volt főnyomozó által elmondottakat.

Lentner Csaba (MIÉP) szerint az egykori főrendőr elmondása alapján bizonyítottnak látszik, hogy az olajügyek elérték a politikát és az igazságszolgáltatást is. A MIÉP-es képviselő beszámolt arról, hogy a zárt ülésen olajügyekkel kapcsolatban több ellenzéki politikus - többek között Csintalan Sándor - neve is elhangzott. Kitért arra, hogy Sándor István beszélt Pintér Sándor belügyminiszterről is, de hogy milyen összefüggésben, azt nem árulta el.

Állítása szerint felháborodást keltett a bizottsági tagok körében, hogy az ügyészség képviselője egy alkalommal félbeszakította Sándor István beszámolóját, mondván, a továbbiakról nem beszélhet, mivel az veszélyezteti a nyomozás érdekeit.

A Népszava írása szerint Sándor István arra a kérdésre, hogy az általa végzett felderítő munkában látókörébe kerültek-e politikusok is, azt válaszolta, hogy volt rá eset. Példaként hozta fel Lányi Zsolt és Atyánszky György kisgazda politikusokat, akik egy időben egy ismert olajmaffiózó bárjába jártak. Ugyancsak kérdésre szóba került Karl Imre és Csintalan Sándor szocialista politikusok neve is. A lap értesülései szerint a többórás meghallgatáson a főnyomozó több kérdést azzal utasított el, hogy erre nem hajlandó válaszolni, mert félti a családját, és ami most vele történt, az bármikor bárkivel megtörténhet a jövőben. Ennek ellenére valószínűsíthető, hogy Pintér Sándor belügyminiszter, volt országos rendőr főkapitány szerepére is utalt. Sándor egyébként több esetben ugyancsak megemlítette, hogy az általa elmondottak bizonyítékait hol találhatják meg a bizottság tagjai.

(MTI)

(Népszava)

Korábban:

(2000.11.04.)