A Népszava információja szerint két esélyes jelölt van arra, hogy a Fidesz és egyben a kormánykoalíció képviselőjelöltje legyen a jövő márciusi, ócsai időközi választásokon. Az ócsai Fidesz-csoport Szűcs Lajost, az autóbalesetben elhunyt Buza Attila képviselő és polgármester egykori titkárát, a Pest Megyei Közgyűlés tagját jelöli. Egyébként ő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje is. A dabasi Fidesz-csoport pedig Kőszegi Zoltánt, a település polgármesterét támogatja. A Népszava úgy tudja, Szűcsnek van nagyobb esélye arra, hogy képviselőjelölt legyen.

A kisgazdapárt és az MDF a koalíciós együttműködés alapján a Fidesz országgyűlésiképviselő-jelöltjét támogatja, bárki legyen is az - tudta meg a lap a két párt vezetőitől. Buza Attila 1998-ban a Fidesz és az MDF Fidesz által ajánlott közös jelöltje volt. Az MSZP és az SZDSZ még nem döntött arról, hogy kit indít a március 25-én tartandó időközi választáson. Az időpontról az Országos Választási Bizottság (OVB) kedden döntött. Azért szavazott a jövő márciusi időpont mellett, mert korábban, a decemberi ünnepek, illetve a téli időjárás miatt nehézségeket okozna a választással összefüggő feladatok végrehajtása, így például az ajánlószelvények összegyűjtése.

Az ócsai helyi választási bizottság korábban már úgy döntött, megvárja az OVB időközi országgyűlésiképviselő-választás időpontjáról szóló határozatát, s ahhoz igazítják a polgármesteri poszt betöltésére kiírandó választást is. Szabó György ócsai jegyző szerint ha érvényes, eredményes és költségkímélő választást akarnak, akkor egy napon kell megrendezniük mindkét eseményt. A helyi választási bizottság már korábban javasolta, hogy március 25-én tartsák meg az ócsai választásokat.

Az országgyűlésiképviselő-jelölteknek minimum 750 ajánlószelvényt kell leadniuk a választási bizottságoknál. Az ócsai polgármesterjelölteknek pedig a választópolgárok legalább 3 százalékának, vagyis mintegy 270 helybéli ajánlását kell megszerezniük. A képviselő-, illetve polgármesterjelöltek nevét és az ajánlószelvényeket az indulóknak a választást megelőző 23. nap délután négyig kell a helyi választási bizottságoknál leadniuk.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 17.)