A szocialisták azt kérik a miniszterelnöktől, hogy mindaddig ne menessze a környezetvédelmi minisztert, amíg a Ligetvári és munkatársai által feltárt korrupciós ügyekre fény nem derül. Baja Ferenc szocialista képviselő elmondta, ha Orbán Viktor mégis menesztené Torgyán József kérésére a környezetvédelmi minisztert, akkor azt kell, hogy gondolja, a Környezetgazdálkodási Intézettel (KGI) kapcsolatos visszaélés-gyanús ügyekben a kormány is érintett.

Az MSZP az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi, hogy a testület hallgassa meg Ligetvári Ferenc környezetvédelmi minisztert és Mujzer Jánost, a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) volt vezetőjét - jelentette be szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Baja Ferenc, a szocialista frakció környezetvédelmi munkacsoportjának elnöke.

Az ellenzéki politikus sejtése szerint Torgyán József pártelnök-miniszter azért akarja eltávolítani posztjáról Ligetvári Ferencet, mert nyilvánosságra került, hogy a Környezetgazdálkodási Intézetnél korrupciógyanús ügyekre találtak.

A szocialisták arra kérik a miniszterelnököt, hogy mindaddig ne járuljon hozzá a környezetvédelmi miniszter felmentéséhez, amíg ezek az ügyek nem tisztázódnak, azaz, amíg nem zárulnak le azok a vizsgálatok, amelyek Mujzer János jelentése nyomán Baja Ferenc szerint várhatóak.

A képviselő közölte: ha Orbán Viktor mégis teljesíti Torgyán József kérését, az azt jelentené, hogy a KGI-vel kapcsolatos visszaélés-gyanús ügyekben az egész kormány érintett.

Baja Ferenc igazolva látná ez esetben azt is, hogy a kormányzat szakember helyett politikai végrehajtót keres a környezetvédelmi tárca élére.

Megjegyezte: bárkit is jelölne a miniszterelnök most Ligetvári Ferenc helyére, az MSZP nem tudja támogatni.

Közölte azt is: ha a minisztercsere megtörténne, az MSZP mindent megtesz majd a KGI-ben feltárt hiányosságok tisztázásáért, illetve azok esetleges ügyészségi, rendőrségi következményeinek érvényesítéséért.

Baja Ferenc azért sem érti, miért kellene távoznia Ligetvári Ferencnek, mert a miniszter - elmondása szerint - élvezi a közvélemény, a szakma, a zöldszervezetek és az ellenzék támogatását is.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.03.)