A Népszava információja szerint várhatóan még december elején távozik posztjáról Gógl Árpád egészségügyi miniszter. A lap úgy tudja, a költségvetés elfogadása után, de az eddigi híreszteléseknél korábban, még a jövő hónapban új ember kerül a miniszteri székbe. Ezt látszik alátámasztani az az értesülés is, miszerint már szervezik egy külön egészségfejlesztési intézmény vagy közalapítvány létrehozását, amelynek élére kerülne Gógl Árpád. Így ennek előkészítője lehetett az a hétfői tanácskozás, amelyet a miniszter a most elkészült átfogó egészségfejlesztési stratégiáról tartott.

Többen is megerősítették, hogy a folyamatos tárgyalások mellett tegnap Stumpf István kancelláriaminiszter is egyeztetett Mikola Istvánnal, akit a legesélyesebb jelöltként tartanak számon. Az országos vérellátó igazgatója szakmai feltételekhez kötötte kinevezését. Ezek közül legfontosabb és legvitatottabb kitétele az, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is az egészségügyi tárca felügyelete alá kerüljön. A lap értesülései szerint éppen ez osztja meg a Fidesz- frakciót. Ezért kerülhetett szóba a napokban Horváth Zsolt politikai államtitkár és Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, győri alpolgármester neve is.

Kormány- és szakmai körökben túl nagy nyomás nehezedik Orbán Viktor miniszterelnökre az egészségügyi tárca első embere miatt. Ezért várhatóan már a következő plenáris ülésen, azaz három hét múlva bejelentik a változást. A Népszava úgy tudja, maga Gógl Árpád kéri majd felmentését.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 20.)