Különös körülmények között elveszett, majd két óra múltán éppoly furcsán előkerült egy rendőrtiszt - szigorúan titkos nyomozati anyagokat tartalmazó - táskája a budapesti Nagyvásárcsarnokban. A székesfehérvári robbantásos merényletek iratait a megyei főkapitányság egyik vezetője hozta a fővárosba.

Fejér megye rendőrfőkapitánya felfüggesztette a munkavégzés alól Jankovics Zsolt alezredest, a felderítő osztály vezetőjét, és vizsgálatot rendelt el ellene. A titkos nyomozásokat irányító főtiszt vezette a székesfehérvári robbantásos merényletek után indult eljárásokat.

Mint arról beszámoltunk, tavaly november 30-án Székesfehérváron kézigránáttal felrobbantottak egy Mercedest, pár nappal később egy őrző-védő tevékenységgel foglalkozó vállalkozó háza előtt robbantottak egy M-75-ös, jugoszláv gyártmányú kézigránátot. Néhány hete egy Mercedes furgon repült a levegőbe.

Jankovics az elmúlt hét végén járt Budapesten, mert állítólag az Országos Rendőr-főkapitányságra kérték jelentéstételre. A megbeszélést követően kereste fel a Fővám téri vásárcsarnokot, ahol rejtélyes - eddig legalábbis nem tisztázott - körülmények között elveszett az aktatáskája.

Az irattartóban szigorúan titkos minősítésű nyomozati anyagok, és a robbantásos ügyekkel kapcsolatos tanúvallomások voltak. A nyomozó bejelentette a táska eltűnését. Ezt követően nagy erőkkel a helyszínre érkeztek a rendőrök és megkezdték a tanúkutatást, illetve az iratok keresését. Két óra elteltével a csarnok területén minden okmányt hiánytalanul megtaláltak.

A főkapitányságon egyelőre azt igyekeznek kideríteni, hogy illetéktelenek tudomást szerezhettek-e a titkos dokumentumok tartalmáról, illetve készült-e másolat azalatt, amíg a rendőrök a táskát keresték. Amennyiben igen, akkor alapos a gyanú a szolgálati vagy az államtitok megsértésére.

Ennek megállapítása után dönt a főkapitány arról, tesz-e feljelentést munkatársa ellen az Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. (Úgy tudjuk, az ügyészség már hivatalból is vizsgálatot indított.)

A Népszava az esettel kapcsolatos információit Németh Lajos, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Az államtitkot tartalmazó iratok szállításának egyébként szigorú szabályai vannak. Legkevesebb két, felfegyverzett személynek kell továbbítania azt gépkocsival. Ilyen feladatra az Állami Futárszolgálatot kell igénybe venni, amelyet a rendőrség működtet.

Badics Ferenctől, a gránáttámadás sértettjévé vált biztonsági cégtulajdonostól megtudtuk, hogy a tavalyi robbantás ügyében a rendőrség megszüntette a vizsgálatot. A vállalkozó biztos abban, hogy őt érintő információk is lehettek a két órára elvesztett iratok között. Badics aggasztónak tartja, hogy a felelőtlen okiratszállítás miatt személyiségi jogai sérülhetnek.

(Népszava)

Korábban:

(1999. december 17.)