Száz százalékban magánbefektető épít fel egy teljesen új csarnokot a tavaly decemberben leégett Budapest Sportcsarnok helyén - értesült a Magyar Hírlap. A befektető az üzemeltetési jogokat is teljes mértékben birtokolja majd. November 15-én dől el, hogy a két versenyben maradt konzorcium közül melyik építi, finanszírozza és üzemelteti az új sportcsarnokot.

A Budapest Sportcsarnok újjáépítésére meghirdetett tender határidejének lejárta után, a jelentkező cégek megrostálását követően két konzorcium maradt versenyben. Magyarországon egyik cég neve sem ismeretlen: az Arcadom nevéhez fűződik a Westend City Center felépítése, a francia Bouygues pedig a Kincsem Park komplex átépítésére kiírt pályázatot nyerte el.

A két ajánlat hasonló, mindkét befektető körülbelül 23 milliárd forintból építene fel egy teljesen új csarnokot a régi helyén. November 15-én derül ki, hogy melyik konzorcium nyeri el az építkezés, a finanszírozás és az üzemeltetés jogát, a kormányrendeletben foglaltak szerint ugyanis ekkor dönt majd erről az ifjúsági és sportminiszter a pénzügyminiszterrel közösen. Annyi már most bizonyos, hogy egy teljesen új sportcsarnok épül fel a régi helyén, a beruházást pedig száz százalékban a magánbefektető finanszírozza - értesült a lap Fürjes Balázstól, az Ifjúsági és Sportminisztérium miniszteri biztosától. Az üzemeltetési jogot szintén száz százalékban tudhatja majd magáénak a befektető. Az egyetlen kikötés az lesz, hogy bizonyos napokat biztosítania kell az állam számára, melyeken azokat a közérdeket szolgáló eseményeket rendezik majd meg, melyek semmiképp sem szorulhatnak ki az új sportcsarnok programjából. A győztes konzorcium az lesz, amelyik több ilyen napot garantál az államnak, illetve amelyik hamarabb építi fel a csarnokot - mondta Fürjes Balázs.

A bontási munkálatok csak november 15-e után kezdődhetnek el. Az új sportcsarnok előreláthatóan 2002 második felére készül el, de a pontos dátumot majd csak a nyertes konzorciummal kötött szerződésben rögzítik - mondta Fürjes Balázs. A miniszteri biztos fontosnak tartotta arról is tájékoztatni a lapot, hogy szombaton tárgyal majd Schmitt Pállal, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökével. Ha ugyanis Magyarország elkötelezi magát az olimpiai pályázat mellett, az jelentősen befolyásolhatja az új sportcsarnok tervezését. Ebben az esetben az ötkarikás játékok megrendezésére is alkalmas méretű létesítményt kellene építeni a régi helyére.

Varga Dóra

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.02.09.)