Polt Péternek és helyetteseinek nincsenek jelöltjeik arra a nyolc főügyészi tisztségre, amelyre néhány napja írták ki a pályázatokat - nyilatkozta Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese. Mint elmondta, az alacsonyabb tisztségre jelentkezőkkel szemben csak látszólag támasztanak magasabb követelményeket.

Varga Zs. András, a legfőbb ügyész helyettese törvényesnek és korrektnek tartja azt a pályázati kiírást, amely az Ügyészségi Közlöny legutóbbi számában jelent meg a nyugdíjazás miatt megüresedett nyolc főügyészi hely betöltésére. Mint a Magyar Hírlap kérdésére az ügyészség helyettes vezetője elmondta: az ügyészségi szolgálati törvény rendelkezéseinek szó szerinti közlésével hirdették meg a főügyészi posztokat. Baranya, Békés, Bács, Csongrád, Somogy, Tolna és Zala megye, valamint a főváros főügyészi tisztségére eszerint azok a jogi egyetemet végzett büntetlen előéletű magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik letették a jogi szakvizsgát és legalább egy évig voltak ügyészségi, bírósági titkárok, illetve dolgoztak ügyvédi, közjegyzői, jogtanácsosi vagy köztisztviselői minőségben. A törvény ilyen feltételt támaszt a kezdő ügyészi állásokra pályázó szakvizsgázott gyakornokokkal szemben is, de nem vár el többet a megyei ügyészségek vezetőitől sem.

Ez nem jelenti azt - tette hozzá Varga Zs. András -, hogy a jelentkezők közül ne a legrátermettebb, a legfelkészültebb szakembereket választanák ki. A törvényben foglaltakon túl más követelményt azért nem írtak elő, mert széles szakmai körből várják a jelentkezőket. Így számításba jöhetnek a tudomány, az igazságszolgáltatás és más területek képviselői is. Az 1992-es pályázatokon két megye élére került más jogi területekről vezető ügyész. Eleve kiválasztott, preferált személyek nincsenek - közölte a legfőbb ügyész helyettese.

Varga Zs. András véletlennek nevezte azt, hogy a szakmai közlöny legutóbbi számában a főügyészi pályázatokkal együtt megjelent a kiírás két városi ügyészség vezetői tisztségére is. Ezekre többéves ügyészi szakmai gyakorlatot írtak elő feltételként. A váci vezető ügyészi helyre csak olyan jelölt pályázhat, akinek legalább öt- évi büntető ügyszakos ügyészségi gyakorlata van, a bicskei városi vezető ügyészi poszt várományosának pedig az öt év gyakorlaton belül háromévi büntetőpraxissal kell rendelkeznie.

A legfőbb ügyész helyettese szerint a városi vezető ügyészekkel szemben támasztható követelményre a felettesek, vagyis a megyei főügyészek tesznek javaslatot, a napi munkavégzés kívánalmai szerint. Ez nem jelenti azt, hogy minél magasabb a poszt, annál alacsonyabbak a követelmények és fordítva - hangsúlyozta. A pályázatokat november 25-éig kell benyújtani. Az új vezetőket január elsejei hatállyal nevezik ki.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. szeptember 7.)