A Népszabadság információja szerint kedden a miniszterelnök a Magyarországon működő EU kamarák üzleti ebédjén azt mondta, hogy következő két-három hónapban elvégzik a politikai elit teljes átvilágítását. A szokásos szerda reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor megerősítette mindezt. A miniszterelnök szerint az átvilágítás érintené a képviselőket, és teljes köztisztviselői kart is.

Kedden az Európai Unió kamaráinak ebédjén Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "most nagyon érdekes időszak következik", amely nem hagyja érintetlenül a magyar politikai elitet sem - adta hírül a Népszabadság. A lap információi szerint a miniszterelnök azt mondta, hogy "a következő két-három hónapban elvégzik a magyar politikai elit teljes átvilágítását, majd hozzátette "világosabb, áttekinthetőbb januárral kezdhetjük majd a következő évszázadot". A kormányfő az átvilágítandók közé sorolta a parlamenti képviselőket és az egész köztisztviselői kart, beleértve a minisztereket és az államtitkárokat is.

Orbán Viktor mindezt, a Magyar Rádió, Krónika című műsorának adott szokásos szerda reggeli interjújában is megerősítette.

Orbán hozzátette, miniszterelnökként és országgyűlési képviselőként is támogatja azt a kormánypárti javaslatot, hogy valamennyi parlamenti képviselő hozza nyilvánosságra vagyonnyilatkozatát és azt, egy új nyilatkozattal vesse össze.

A kormányfő az ez irányú indítvány mellett kiemelte a köztisztviselői életpályáról szóló, a kormány előtt fekvő törvényjavaslatot, amely - elmondása szerint - az Egyesült Államok szigorát idéző korrupcióellenes szabályokat tartalmaz.

A rádióban úgy fogalmazott, hogy amennyiben megvalósulna "a nagy vagyoni, politikai tüdőszűrés" akkor a képviselők mellett a miniszterek,
az államtitkárok és a közigazgatás vezető tisztviselői is a nyilvánosság előtt számolnának el vagyoni helyzetükkel.

"Ez kisebbfajta rendszerváltást jelentene, és az erkölcsi bizalom helyreállításának is előfeltétele - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő kijelentette: az elkövetkező hónapokban mindent meg fog tenni ennek az elvnek a megvalósulása érdekében.

[origo]

Ajánló:

(Miniszterelnöki Hivatal honlapján)

Korábban:

(2000.11.07.)