Tóth Károly szocialista politikus szerint a Sándor István által elmondottak megerősítették: az ügyészség egyes nyomozói, rendőrök és vámosok is segítették az olajbűnözőket. Tóthnak továbbra is meggyőződése, hogy az ügyészség rossz olajtérképet adott át a bizottságnak, és létezik egy másik CD is.

Tóth Károly, a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának MSZP-s tagja szerint Sándor Istvánnak, az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozójának keddi meghallgatásán elhangzottak megerősítették, hogy az ügyészségi nyomozóhivatal nyomozói között van olyan, aki korábban együttműködött olajbűnözőkkel. Erről a szocialista politikus sajtótájékoztatón beszélt szerdán a Parlamentben. Hozzátette: ezt természetesen nem úgy kell érteni, hogy "egy telephelyen segítettek olajat keverni".

Tóth szerint a meghallgatáson megerősítést nyert az is, hogy a rendőrség együttműködött bűnözői körökkel, továbbá a "vámosok igen aktív kapcsolatot alakítottak ki a nagy olajos cégekkel".

Beszámolt arról, hogy a testület egyhangúan döntött a zárt ülés jegyzőkönyvének nyilvánossá tételéről. Arra a felvetésre reagálva, hogy a Sándor István által elmondottak állam- és szolgálati titkoknak minősülnek, úgy vélekedett: "nem volt benne semmi olyan, ami veszélyeztetné az állam működését". "Az anyagban benne hagyjuk a neveket, de a fedőneveket kihúzzuk" - tette hozzá. Kiért arra is: nem lepődne meg, ha valamelyik nyomozati szerv a személyiségi jogok védelmére hivatkozva vagy a nyomozás sikere érdekében megpróbálná megakadályozni a jegyzőkönyv nyilvánossá tételét.

Az olajos cégek tulajdonosi szerkezetét bemutató úgynevezett olajtérképpel kapcsolatban a szocialista politikus azt mondta: biztos abban, hogy létezik egy másik CD is, nem csak az, amit a Legfőbb Ügyészség az olajbizottsághoz eljuttatott. Ezt arra alapozza: amikor először reklamált telefonon az ügyészség egyik munkatársánál az "olajtérkép" használhatatlansága miatt, akkor elnézést kérték tőle azzal, hogy tévedés történt és hamarosan új CD-t kap a testület. "Polt Péter ezután bejelentette, hogy az az olajtérkép, amit megkaptunk" - idézte fel az ellenzéki politikus.

Pintér Sándor hétfői testületi meghallgatásával kapcsolatban megjegyezte: a belügyminiszter azért beszélt az 1994-es országgyűlési választások előtt párttá szerveződő bűnözői kör lebuktatásáról, hogy ez kerüljön be a híradásokba, ne pedig az ülésen elhangzott többi információ. "Tudomásom szerint a Republikánus Párt 1990-óta létezett, ennek párttá alakulását nem lehetett megakadályozni a választások előtt, mivel már megalakult" - tette hozzá Tóth.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 7.)