Rákospalota polgármestere panasszal élt a belügyi és az oktatási tárca vezetőjénél, ugyanis szerinte Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal első embere hivatali zaklatást követett el, amikor nyolc emberével rajtaütésszerűen megszállta a Meixner iskolát. A vizsgálatot egyébként szerdán újra megismételték. Grespik azt állítja, a belügyminiszter utasítására végezte el a helyszíni szemlét. Mint mondta: Pintér Sándor annak elmulasztása esetére fegyelmi felelősségre vonást is kilátásba helyezett. A közigazgatási hivatal kizárólag a normatív állami támogatás felhasználásának jogszerűségét ellenőrizheti - állította egy szakértő.

Kedden még úgy tűnt, a Pintér-Grespik-találkozó után végre nyugvópontra jut a korábban nagy vihart kavart Meixner iskola ügye, hiszen a hivatalvezető vállalta, még aznap átutalja az addig visszatartott állami támogatást. Néhány órával ezt követően azonban a Grespik László, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal vezetője bejelentés nélkül, rajtaütésszerűen megszállta az iskolát, ahol nyolc munkatársával ellenőrzést kezdett.

Mint a kerület polgármestere, Hajdu László elmondta. Grespik László példátlan módon lezáratta az ajtókat, név szerint ellenőrizte a diákokat, behatolt a gondnoki lakásba. Megítélése szerint ez utóbbihoz még egy rendőrnek is házkutatási engedélyre lett volna szüksége. Ezért panaszbeadvánnyal fordult a belügyi és az oktatási tárca vezetőihez, amelyben hivatali zaklatással vádolja a közigazgatási hivatal vezetőjét. A polgármester szerint halálra rémítették és megalázták az ott lévő gyerekeket, pedagógusokat a Meixner iskolában. Úgy látja, Grespik László részéről már csak szimpla bosszúról volt szó, miután Pintér Sándor belügyminiszterrel szemben alulmaradt álláspontjával.

A közigazgatási hivatal kizárólag a normatív állami támogatás felhasználásának jogszerűségét ellenőrizheti - állította egy szakértő. Mivel azonban az idei év júliusában alakult Meixner Alapítványi iskola még soha nem kapott ilyen támogatást, meglehetősen furcsa, hogy mit is vizsgált ott a hivatalvezető és csapata.

Egyébként az iskolától megtudtuk, hogy a keddi ellenőrzést tegnap újabb követte. Ismét kint járt két ember a közigazgatási hivataltól, aki az alsósok létszámát ellenőrizte. Grespik László a lap megkeresésére elmondta, hogy a helyszíni vizsgálatot a belügyminiszter kifejezett utasítására hajtotta végre, aki annak elmulasztása esetére fegyelmi felelősségre vonást is kilátásba helyezett.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. november 7.)