Az egyik kisgazda elnökségi tag szerint azért kell mennie Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszternek, mert nem tudta kontrollálni Mujzer Jánosnak, a KGI főigazgatójának sajtónyilatkozatait. Lányi Zsolt elmondta, Mujzer túl harsány médiaszereplése miatt, illetve az előző vezetés állandó nagy nyilvánosság előtti "szapulása" miatt - a pártelnökség véleménye szerint - a párt szavazatokat veszíthet. Lányi szerint azért sem voltak indokoltak Mujzer szereplései, mert a KGI volt vezetői nem loptak, csak pazaroltak, és egy zongoráért nem olyan sok pénz a 750 ezer forint.

Lányi Zsolt elmondta, hogy a múlt pénteki elnökségi ülésen nem volt szó Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter menesztéséröl. Viszont felszólították a minisztert, hogy "csináljon rendet" a minisztériumban és a társintézményekben. Arra kérték a minisztert, hogy "vegye vissza" Mujzer János, a Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) azóta menesztett főigazgatójának nyilvános szerepléseit. Lányi Zsolt kijelentette, nem azzal volt a gond, hogy Mujzer János feltárta visszaéléseket, hanem azzal, ahogy ezeket a dolgokat a sajtó nyilvánossága előtt előadta. A párt elnökségének véleménye szerint ezen médiaszereplésekben túlzottan kiemelte az előző vezetés hibáit, ami nem tett jót a pártnak.

Lányi elmondta, hogy tulajdonképpen a KGI korábbi vezetői nem loptak el semmit, csak pazaroltak, de emiatt felesleges Mujzernek ennyit szerepelnie. Természetesen egy zongora 750 ezer forintért való megvásárlása soknak tűnhet egy polgár szemében, de hát egy jó zongora még ennél is többe kerül - tette hozzá Lányi Zsolt.

Miután a következő napokban Mujzer ismét többször nyilatkozott, Torgyán József pártelnök kedden kérte az elnökségi tagok belegyezését Ligetvári menesztéséhez. A zárt testületi ülésen a párt elnökségének tagjai vettek részt. Lányi Zsolt azt mondta, az elnökség egyetértett Torgyán Józseffel abban, hogy Turi-Kovács Béla személyében egy erősebb, karizmatikusabb politikus alkalmasabb lesz a minisztérium irányítására. Torgyán közölte, megkéri Ligetvárit, hogy távozzon. Mivel Ligetvári nem volt hajlandó önként lemondani, ezért a kisgazda pártelnök kezdeményezte a miniszterelnöknél a környezetvédelmi miniszter visszahívását.

Bánk Attila, a kisgazda frakció vezetője szerint Ligetvárinak nem a múlttal kellett volna foglalkozni, hanem a 3-5 éve esedékes európai uniós jogharmonizációval kellett volna törődnie.

Horváth Béla, a kisgazdapárt elnöki kabinetirodájának vezetője, aki szintén jelen volt a keddi ülésen, nem volt hajlandó semmit sem mondani Ligetvári menesztésének körülményeiről.

Turi-Kovács Béla, akit a kisgazdák Ligetvári utódjául jelöltek, az [origo]-nak elmondta, hogy Ligetvárinak azért kellett távoznia, mert elveszítette az elnökség bizalmát. Turi-Kovács Béla nem volt hajlandó elmondani, hogy mi volt a politikai bizalom elvesztésének az oka. A miniszterjelölt kijelentette, amennyiben miniszter lesz, nem a múlttal, hanem a jövővel foglakozik majd. Amennyiben törvénytelenségeket észlel, csak akkor foglalkozik majd a múlttal, de azt is csak jogszerűen és szakszerűen fogja tenni, "mivel a szakszerűtlen eljárás nem válik előnyére senkinek" - tette hozzá Turi-Kovács Béla.

"Orbán Viktor bizalommal van Ligetvári Ferenc iránt, de a kormányfő bizalma nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta" - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. Orbán egy-két napon belül találkozik Torgyán Józseffel, hogy egyeztessenek a miniszter leváltásáról. Kedden távozott posztjáról Mujzer János, a Környezetgazdálkodási Intézet vezetője.

[origo]