Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége mai brüsszeli tanácskozásán várhatóan úgy dönt, hogy felveszi tagjai sorába a Fideszt és a Független Kisgazdapártot, de egyelőre nemet mond az MDF tagfelvételi kérelmére. A döntés érdekessége lenne, hogy maga az MDF a legrégebbi magyar tagja az Európai Demokrata Uniónak (EDU), a keresztény és konzervatív pártokat tömörítő összeurópai szervezetnek - értesült diplomáciai forrásból a Népszabadság.

A Népszabadság információi szerint a nagyobbik kormánypárt képviselőinek MDF-ről adott negatív értékelése szerepet játszott a helyzet kialakulásában. Az FKGP csatlakozási kérelmét az EPP-hez egy éve adták be, a Fidesz pedig akkor kérte hivatalosan felvételét, amikor nemrégiben elhagyta a Liberális Internacionálét. Az EU-tagállamok kereszténydemokrata pártjait tömörítő EPP közgyűlése első olvasatban szeptember elején már megtárgyalta az FKGP beadványát, és támogatta azt. Ha elfogadják a két konzervatív párt kérelmét, társult tagok lesznek, de teljes szavazati jog akkor illeti meg őket, amikor Magyarország felvételt nyer az Európai Unióba. Ekkor automatikusan teljes jogú tagjává válnak az Európai Néppártnak.

A kelet-európai konzervatív pártokat is magában foglaló EDU egyébként 1992-ben felfüggesztette az FKGP tagságát, amelyet tavaly júliusban állítottak helyre.

(OS)