A Népszava információi szerint nemcsak a székesfehérvári robbantások nyomozati anyagai, hanem Vancsik Zoltán MSZP-s képviselő gyerekeinek kábítószeres ügyeiről készített titkos iratok is voltak a két órára eltűnt államtitkok közt. Az iratokat egy Fehér megyei rendőrtiszt vesztette el, de két óra elteltével előkerültek.

A Népszava információja szerint Vancsik Zoltán MSZP-s képviselő kábítószeres ügyekbe keveredett fiára és lányára vonatkozó, bizonyító erejű iratokat is tartalmazott a hét végén különös körülmények között eltűnt, majd két óra múlva megtalált aktatáska. Mint lapunk tegnap megírta, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője, Jankovics Zsolt a múlt hét végén a budapesti Fővám téri vásárcsarnokban elvesztette aktatáskáját, amely a szigorúan titkos iratokat tartalmazta. A táskát két óra elteltével a helyszínre érkező rendőrök megtalálták. A főkapitányság még vizsgálja, hogy az eltelt idő alatt hozzáférhetett-e illetéktelen az államtitkokhoz. Erre irányuló vizsgálat folyik a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon is. A megyei főkapitány felfüggesztette az alezredest a munkavégzés alól.

A lap úgy értesült, hogy az alezredes a táska eltűnése előtt az Országos Rendőr-főkapitányságon járt, és jelentéstételére magával hozta a Fejér megyében elkövetett robbantásos merényletekről készült rendőrségi iratokat, valamint a kábítószeres ügyekbe keveredett Vancsik gyerekekre vonatkozó nyomozati anyagot.

Jelenleg úgy tűnik, hogy nem felelnek meg a valóságnak azok a médiaértesülések, miszerint a felderítő osztály vezetője a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal épületében is megfordult volna a dokumentumokkal.

Németh Lajos, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője nem tudott választ adni arra, milyen iratokat lehettek az aktatáskában. Mint mondta: ez szigorú államtitkot képez. A szóvivő szerint a főkapitányság nem kívánja az esetet kommentálni.

A Népszava úgy tudja, hogy az alezredesnek jelentéstétele után a titkos iratokkal azonnal vissza kellett volna indulnia Fejér megyébe.

(Népszava)

Korábban:

(2000. február 10.)