A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) által készített kormány-előterjesztés szerint húszmillió forint támogatást kaphat megrongált síremlékeinek helyreállítására a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége a Zsidó temetők felújítása elnevezésű új program keretében. A kulturális tárca ezen túl keresi a forrásokat más megrongált tárgyi emlékek rendbehozatalához is.

Az elmúlt két hétben több alkalommal rongáltak meg egyházi kegyhelyeket, illetve műemlékeket Budapesten: vörös festékkel öntötték le az Országház mellett álló Károlyi Mihály-szobrot, ledöntötték az egykori Regnum Marianum-templom helyén álló fakeresztet a városligeti Felvonulási téren, valamint ötvennégy, majd további egy síremléket rongáltak meg a Kozma utcai zsidó temetőben.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója nagy örömmel üdvözölte a NKÖM lépését, amelyet óriási gesztusként értékelt a kormány részéről. Zoltai Gusztáv elmondta: amint lezárul a rendőrségi vizsgálat a Kozma utcai zsidó temetőben történtek ügyében, saját forrásaikat bevonva megkezdik a síremlékek felújítását.

Az NKÖM arra kéri az állampolgárokat, a társadalmi szervezeteket és a hatóságokat, hogy lehetőség szerint járuljanak hozzá a kegyeletsértő vandalizmus nyomainak eltüntetéséhez, és fordítsanak kellő figyelmet, tanúsítsanak nagyobb érzékenységet a környezetükben lévő kulturális javak megőrzésére. A minisztérium már korábban kezdeményezte az egyházi személyek és épületek ellen elkövetett bűncselekmények feltérképezését.

Az Igazságügyi Minisztérium tervei szerint a büntető törvénykönyv következő átfogó módosítása során olyan javaslatokat terjesztenek elő, amelyek minősítő (súlyosító) esetként kezelik, ha a bűncselekményt egyházi személy vagy épület ellen követik el. A tárca a zsidó temetők felújításáról szóló előterjesztést szeretné minél előbb - várhatóan egy-két héten belül - benyújtani a kormánynak.

A négy történelmi egyház szerdán, Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén, a Mazsihisz pedig írásos javaslatban is kérte az állam segítségét kegyhelyei nagyobb védelme érdekében. A találkozó után Semjén Zsolt, a kulturális tárca egyházi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára újságírókkal közölte, hogy a NKÖM kezdeményezésére konzultáció kezdődik az igazságügyi és a belügyi tárca bevonásával a rendőri jelenlét fokozására, illetve a törvényi lehetőségek áttekintésére.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.11.07.)