A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsán csütörtökön folytatódott Kövér György büntetőpere. A büntetés-végrehajtási alezredest az ügyészség hivatali visszaéléssel vádolja, mivel szerintük közreműködött az öt év börtönre ítélt Döcher György külső munkahelyen történő foglalkoztatásában. A súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt elítélt Döchert külső munkahelyén, egy XV. kerületi presszóban ölte meg bolgár testőrével együtt egy máig ismeretlen férfi 1999. február 2-án.

A bíróságon csütörtökön tanúvallomást tett az a férfi, aki a Fruzsina Bt. vezetőjeként raktári segédmunkára kérte ki Döchert. Elmondta: Döcher - akivel barátságban volt - még börtönbe kerülése előtt szólt neki, hogy kérje ki raktári munkára a XV. kerületi presszóba. Az ügyvezetőt - vallomása szerint - Döcher jogi képviselője hívta fel, hogy mehet a büntetés-végrehajtási intézetbe Döcherért. A bt. vezetője elmondta: személyesen ő soha senkinél nem kezdeményezte az elítélt foglalkoztatását. A tanú elmondta: a börtönben tett első ügyintézése és látogatása során úgy tűnt neki, hogy mindenki tud arról, hogy a külső foglalkoztatásra kért elítélt Döcher György lesz.

A férfi cégbírósági iratokat mutatott be a tárgyaláson. Ezekkel akarta bizonyítani, hogy az általa vezetett betéti társaságnak végül is nem lett tagja a Whitepower Kft. A kft.-nek azért van jelentősége az ügyben, mivel annak tulajdonosa felerészben Döcher György volt, és az ügyészség szerint így saját cégénél dolgozott.

A katonai ügyészség vádirata szerint az elítéltek külső munkahelyen történő foglalkoztatásának engedélyezése a gazdasági igazgató, azaz Kövér György hatáskörébe tartozott. A hatályos rendelkezések szerint az elítéltnek a munkavégzés engedélyezéséhez egy bizottság elé kellett volna állnia, de a vádlott közbenjárt azért, hogy Döcher Györgynek ezt ne kelljen megtennie, és mihamarabb a külső munkahelyre kerülhessen. Az intézet azóta nyugalmazott parancsnoka, Kövér György akkori felettese elmondta, hogy a gyilkosság után elrendelt vizsgálat kiderítette: többször is előfordult, hogy az elítéltet nem állították a foglalkoztatási bizottság elé, vagyis Döcher esete nem volt kivételes. Kövér elmondta, hogy a bizottság biztosan megadta volna az engedélyt a külső munkavégzésre. Elmondta, hogy Döcherre az enyhébb végrehajtási szabályok (EVSZ) vonatkoztak, vagyis külső munkahelyen foglalkoztathatták. Az ő munkavégzésük azért volt fontos, mert az intézetnek éves szinten 70-80 millió forintos bevételt kellett kitermelnie. Ennek egyik módja volt az, hogy az EVSZ-es elítélteket foglalkoztatása külső munkahelyen, és erre a parancsnok fel is hívta munkatársai figyelmét.

A nyugalmazott igazgató szerint, ha Döchert nem lövik le, akkor majdnem biztos, hogy nem derül fény az esetre. Az ügyben meghallgattak egy, az intézetben dolgozó zászlóst is, aki állította: a vádlott adott utasítást arra, hogy a megnevezett elítélt - Döcher György - minél hamarabb kerüljön ki munkára. A tárgyalás hétfőn folytatódik, amikor a vádlott ügyvédjének, Szél Péternek a vélekedése szerint előreláthatólag ítéletet hirdetnek.

(MTI)