Körmendy-Ékes Judit az 1994-es választási kampányban a FIDESZ szóvivője volt, majd a FIDESZ-MPP elnökének média-és PR ügyekkel foglalkozó tanácsadójaként dolgozott. 2000. februájától a parlament által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület Elnökének pozícióját tölti be. Körmendy-Ékes legutóbbi emlékezetes "szereplése" a tihanyi Internet Hungary konferencián történt, ahol az ORTT elnöke azt mondta, hogy az új médiát az emberek többsége csak pornóképek nézegetésére használja.

Körmendy-Ékes Judit
Körmendy-Ékes Judit jogász, 1969-ben született, 1993-ban szerzett jogi doktorátust az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, 1996-ban tett ügyvédi szakvizsgát. 1990-93 között az MTA Emberi Jogok Magyar Központjának munkatársa volt, 1991-93 között pedig a Parlament Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottságának tanácsadója. 2000. február 29-től a Parlament által megválasztott Országos Rádió és Televízió Testület elnöke.

Körmendy-Ékes Judit az erőszak elleni kampány élharcosa- az [origo] összeállítása még Körmendy-Ékes kinevezése előtt készült

Az ORTT elnöke szerint állami szabályozásra is szükség van az interneten (2000. október 25.)
A tihanyi Internet Hungary konferencián éles vita alakult ki Körmendy-Ékes Judit, és az internetes tartalomszolgáltatók képviselői között az internet szabályozásának kérdésében. Többen Körmendy-Ékes Népszabadságnak adott interjúját firtatták, amelyben az ORTT elnöke állami internetszabályozást sürgetett. Megütközést váltott ki Körmendy nyilatkozatának egy része, amely szerint "az új média szinte egyáltalán nem kínál valóban újszerű tartalmat, és igazán hasznos információkból is keveset szolgáltat, az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja". Az [origo] megkérdezte az ORTT elnökét a szabályozásra vonatkozó elképzeléseiről.

Sík Zoltán: "Külön internetcenzúrában nem gondolkodom"
Az [origo] Társalgójának vendége volt Sík Zoltán informatikai kormánybiztos. Sík elmondta, nem gondolkodik az internet cenzúrájában, de minden segítséget megad az ORTT-nek, amely már régóta bizonyos mértékű szabályozást sürget.

Az ORTT kulcsszerpet vállalna a nemzeti információs stratégia kidolgozásában

A frekvenciák egyharmadáról nem született döntés (2000. február 29.)
Az Országos Rádió és Televízió Testület tíz nonprofit és kereskedelmi rádiófrekvenciára új pályázatot ír ki, mivel egyik pályázó sem kapta meg a szükséges szavazatokat. Az ORTT ellenzéki tagjai szerint a pályázatok alapján ki lehetett volna osztani az összes frekvenciát, de a szubjektív megítélés túl nagy szerepet játszott a döntésben.

Elsőfokon börtönre ítélték az ORTT elnökének férjét (2000. november 6.)
Elsőfokú ítéletében két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta a II.-III. kerületi bíróság Lissák Marcell ügyvédet, Körmendy Ékes Judit ORTT-elnök férjét. A vádlottat, több mint 10 milliós csalásban és sikkasztásban találta bűnösnek a bíróság. Ugyancsak bűnösnek mondta ki a bíróság Lissák Bertalan másodrendű és Körmendy-Ékes Eszter harmadrendű vádlottat bűnsegédként elkövetett sikkasztás miatt. A bíróság azonban a kiszabott 8-8 hónapos szabadságvesztés büntetéseket egy év próbaidőre felfüggesztette.

[origo]

Ajánló: