Orbán Viktor bizalommal van Ligetvári Ferenc iránt, de a kormányfő bizalma nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta. Röviden így foglalta össze Borókai Gábor kormányszóvivő a miniszterelnök és környezetvédelmi miniszter szerda esti megbeszélése eredményét.

Borókai Gábor hangsúlyozta: a miniszterelnök még nem döntött Ligetvári Ferenc menesztéséről, mert előbb a kisgazdapárt elnökével és annak új miniszter-jelöltjével is tárgyalni akar. Ezekre a megbeszélésekre egy-két napon belül sor kerül. A szóvivő elmondása szerint a környezetvédelmi tárca vezetője beszámolt a kormányfőnek arról, hogy a minisztériumban minden vizsgálat lezárult, és az ezzel kapcsolatos anyagok az ügyészségre kerültek.

Torgyán József szándékával kapcsolatban Borókai Gábor elmondta: Orbán Viktor - szakértőinek véleményét figyelembe véve - eldönti majd, hogy melyik jelöltet találja jobbnak. - Ez egy koalíciós kormány, ahol a különböző igényeket és elképzeléseket egyeztetni kell, mert a kormány egysége a lehető legfontosabb a működés szempontjából - vélekedett.

Ligetvári Ferenc az ülésről távozva azt közölte, hogy nem menesztették. Arra a kérdésre, hogy marad-e, annyit válaszolt: "azt sem mondanám." - A miniszterelnök úr a főnököm, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy ő mondja ki a döntést - szögezte le a környezetvédelmi miniszter.

(MTI)

Korábban:

(2000. november 8.)