Az önkormányzat kulturális bizottságának tegnapi döntésével lezárult a fővárosi színházak vezetői posztjaira kiírt pályázatok első fordulója. A döntés értelmében a Katona József Színház, a Radnóti Színház, a Vígszínház, a Madách Színház és az Új Színház élén továbbra is az eddigi igazgatók állnak majd. (Az első három teátrum élére a jelenlegi igazgatókon kívül más nem is adott be pályázatot.)

Zsámbéki Gábort a 13 fős testület egyhangúlag erősítette meg tisztségében további öt évre, Bálint András (ugyanennyi időre szóló kinevezésekor) 11 igen mellett két nem szavazatot is kapott, míg Marton László esetében 11 igen, egy nem és egy tartózkodás volt az eredmény; ő négy évre kapta meg újra a posztot.

A Madách Színházra beadott pályázatok közül az előzetes szakmai zsűri a jelenlegi igazgató, Kerényi Imréé mellett a színház rendezőjének, Szirtes Tamásnak az anyagát támogatta. Kettőjük közül tegnap Kerényi kilenc-kettő arányban nyert (két szavazat érvénytelen volt).

Ugyancsak a szakmai zsűri az Új Színház esetében a jelenlegi igazgató, Márta Istváné mellett Alföldi Róbert pályázatát terjesztette a kulturális bizottság elé. Kettejük közül a bizottság tíz-három arányban voksolt a jelenlegi igazgató mellett. Kerényi és Márta újabb három-három évre kapja meg a kinevezését.

(Népszava)

Ajánló: