Szakértői becslések szerint 10-12 milliárd forintot ér az a legújabb ingatlanvagyon-csomag, amelyet a honvédség értékesítésre ad át az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek a jövő esztendő közepéig. A mintegy kétszáz ingatlanra a napokban az önkormányzatok is bejelentették igényüket. A kormány nem zárkózik el az ingyenes átadástól, ehhez azonban több törvénymódosításra van szükség.

A honvédség tavalyi, első átadási projektjében 150 objektum szerepelt, amelyhez egy 19 milliárdos minisztériumi adósság kifizetése fejében jutott az ÁPV Rt. A mostani csomagba egyelőre 200 ingatlan (értéke szakértői becslések szerint 12 milliárd forint) került, ami a haderő további zsugorodásával újabbakkal gyarapodik majd. Az ingyenes vagyonátadást egy tavalyi kormányrendelet írja elő, amely szerint valamennyi, a hadsereg számára fölöslegessé vált ingatlant a vagyonkezelő kapja meg értékesítés, újrahasznosítás céljából.

A két évre szóló költségvetésnek a vagyonkezelőre vonatkozó fejezete a következőt tartalmazza: a kormány az Országgyűlés felhatalmazásával eseti döntéssel, térítésmentesen a helyi önkormányzatok tulajdonába adhatja azokat a honvédségi ingatlanokat, amelyeket az ÁPV Rt. nem tudott értékesíteni. Ilyen vagyonátadásra csak foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai, ifjúságpolitikai és iparfejlesztési célokból kerülhet sor.

Belső forrásokból kiderült, az ÁPV Rt. nem tudott felkészülni a már megkapott laktanyák, lő- és gyakorlóterek, repülőterek, lőszer- és fegyverraktárak, sport- és művelődési létesítmények, valamint a különféle speciálisan katonai alkalmazásból kivont objektumok átvételére. A Népszava honvédségi körökből úgy tudja, a január elsejével átadott-átvett első vagyoncsomag kezelése máig akadozik, és csupán néhányat sikerült eladni.

Megfigyelők szerint az a tény, hogy az ÁPV Rt. a várható 200 ingatlan teljes körű vagyonkezelésére tárgyalásos eljárást indított, azt jelzi: még mindig a megoldás keresésénél tart. A lap értesülései szerint egyébként ez a csomag sok nagy értékű vagyontárgyat tartalmaz, ami jelentős bevételforrás lehet.

Időközben akadtak jelentkezők a 200 ingatlant tartalmazó második csomagra: a kormány önkormányzati tanácsadó testülete, úgy tűnik, eredményesen lobbizott az üres laktanyák ingyenes önkormányzati tulajdonba adásáért. Stumpf István kancelláriaminiszter ugyanis a minap bejelentette: hamarosan a kormány elé kerül a HM-ingatlanok ügye, amelyeket várhatóan ingyenes juttatásként megkaphatnak az önkormányzatok. Ehhez azonban szükség van törvénymódosításokra, amelyek fél-egy évet is igénybe vehetnek. Stumpf szerint az önkormányzatok az átvett ingatlanokon a rövidesen felálló Regionális Fejlesztési Holding segítségével lakásépítési projekteket indíthatnak.

Szita Károly kaposvári polgármester, az önkormányzati tanácsadó testület vezetője elmondta, hogy az önkormányzatok igényt tartanak az üres honvédségi ingatlanok jelentős részére. Elismerte: "benne van a pakliban", hogy az ÁPV Rt. eladhatja az ingatlanok nagy részét, mire az ingyenes önkormányzati tulajdonba adáshoz szükséges jogszabályi módosításokat a parlament elfogadja, ám ha erős a kormányzati szándék, akkor értékesítési stopot rendelhetnek el a laktanyákra az ÁPV Rt.-nél.

Dióssy László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint helyénvaló, hogy a nagyobb helyismerettel rendelkező önkormányzatok helyzetbe kerüljenek, ha már az állam évekig nem tudott mit kezdeni ezekkel az ingatlanokkal. Ám szerinte a honvédségi objektumok jelentős része időzített bomba. Semmilyen felmérés nem készült, többségüknél például arról, milyen környezeti kárelhárításra van szükség a megtisztításukhoz, az önkormányzatok pedig nincsenek abban a helyzetben, hogy ezeket a nagy költséggel járó munkákat elvégeztessék.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. június 5.)