Mentesítő ferde fúrással mintegy 960 méter mélységben csütörtökön este elérték a sérült kutat a szakemberek a pusztaszőlősi gázkitörésnél.

Az augusztus 18. óta tartó pusztaszőlősi földgázkitörés végleges elfojtásáról a szakemberek műszaki értekezleten döntenek. Itt határozzák meg az elzárás pontos menetrendjét.

A pusztaszőlősi 34. számú, tönkrement gázkút - amelyből pénteken már a 85. napja tört elő szabadon a földgáz - mellett emelt toronyból ferdén, 1019 métert haladva érték el mentesítő fúrással a sérült kút csövét, körülbelül 960 méter mélységben.

A szakemberek korábban úgy fogalmaztak, e műveletet sikerre vinni nehezebb, mint egy kazalban lévő tűt megtalálni. Pénteken - a részvénytársaság ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint - a szakemberek nem nyúltak a kúthoz, illetve a majdnem ezer méter mélységben elért csőhöz, hanem a biztonsági munkák folytak.

A pusztaszőlősi földgázkút elfojtásának idejét illetően Bokor Csaba, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója nem volt hajlandó jóslásokba bocsátkozni.

(MTI)

Korábban:

(2000. október 18.)