Vagyonnyilatkozattal összefüggő és a képviselő nyilatkozatától függően összeférhetetlenségi eljárás kezdeményez az SZDSZ kilenc képviselője Torgyán Józsefné Cseh Mária ellen az Országgyűlés elnökénél. A szabad demokraták felkérik a képviselőnőt, hogy módosítsa 1998-as vagyonnyilatkozatát, ellenkező esetben megindíttatják az eljárást.

A szabad demokraták kifogásolják, hogy Torgyán Józsefné Cseh Mária (FKGP) nem tüntette fel képviselői vagyonnyilatkozatában a tulajdonát képező pénzeszközöket, nagy értékű ingóságokat, vagyis mindazokat az anyagi eszközöket, amelyek lehetővé tették, hogy idén márciusban megvásároljon egy 50 millió forint értékű ingatlant, és azon egy több száz négyzetméteres ház építését elkezdje. Az SZDSZ-es képviselők felkérik a képviselőt, nyilatkozzon arról, hogy alaposnak találja-e a kezdeményezésben foglaltakat, s ha igen, hajlandó-e kijavítani a vagyonnyilatkozatát. Ha erre nem hajlandó, kérik vele szemben az összeférhetetlenségi eljárás megindítását.

''Amennyiben a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás eredményeként az nyerne megállapítást, hogy a képviselő az adatokat azért nem tüntette fel, mert sem készpénze, sem elidegeníthető nagy értékű ingósága nem volt a vagyonnyilatkozat megtételekor, akkor nyilvánvaló, hogy csak olyan forrásból szerezhetett alig több mint másfél év alatt óvatos becslések szerint is legalább 70 millió forintot, amely a képviselői tevékenységével összeegyeztethetetlen'' - áll az SZDSZ indítványában.

A szabad demokraták korábban hasonló eljárást kezdeményeztek Torgyán József ellen is, ám akkor Isépy Tamás, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság fideszes elnöke azt mondta, hogy az SZDSZ kezdeményezése pontatlan, így nem tud mit kezdeni vele. Isépy Tamás közlése szerint pontosan meg kell jelölni, hogy a vagyonnyilatkozat mely adata valótlan.

Az SZDSZ-es képviselők Isépy Tamásnak címzett levelükben - kiegészítésekkel - újból kezdeményezték a Torgyán József elleni eljárást is. Előterjesztésükben - a sajtóban megjelent nyilatkozatokon túlmenően - a képviselő november 6-án, az Országgyűlés ülésén elhangzott szavaira hivatkoznak bizonyítékként, amelyből szerintük az állapítható meg, hogy a Tállya utcai telek 50 millió forintos vételárának forrása nem dokumentálható, a telken folyó építkezés eddigi költségeinek nincs a képviselő vagyonnyilakozatában feltüntetett fedezete.

A szabad demokrata képviselők azt indítványozzák, hogy az eljárásokat párhuzamosan folytassa le az Országgyűlés. Az eljárások a személyeket tekintve elkülönülnek ugyan egymástól, de szorosan összefüggenek, és az érintettek házassági vagyonközösségére tekintettel egymástól szinte el sem választhatók - fogalmaznak beadványukban a szabad demokraták.

(MTI)

Ajánló:

Az [origo] összeállítása.

Korábban:

(2000. november 10.)