Elkészült a Pénzügyminisztérium tervezete azoknak a hepatitis C vírussal fertőzött betegeknek a kártalanításáról, akik gyógykezelésük során szenvedtek egészségkárosodást. A májkárosodottak 2 millió forintra számíthatnak. A tárca összesen 140 millió forint kifizetésével számol.

Hónapok óta késett a Pénzügyminisztérium (PM) azokkal a peren kívüli kártalanítási ajánlatokkal, amelyeket olyan hemofíliás betegek számára ígért, akik gyógykezelésük során hepatitis C vírussal fertőződtek. Végre elkészült a kártalanítás tervezete. A kártalanítás nemcsak pénzügyi, hanem egészségügyi kérdés is - mondta Naszvadi György közigazgatási államtitkár. Az egészségügyi tárcával közösen vizsgálat tárgyává tesszük, ki tekinthető olyan betegnek, akinek esetében fennáll az állami felelősség.

A PM kétféle kártérítést javasol. Azok, akiknek szervezetében jelen van a hepatitis C vírus, de ez nem okoz májkárosodást, peren kívüli megegyezés során 500 ezer forint kártérítést, továbbá havi 7-8 ezer forint járadékot kapnának. Azoknak, akiknél a májkárosodás kimutathatóan bekövetkezett, 2 millió forint kártérítést és ugyancsak havi 7-8 ezer forintos járadékot kapnának. Az államtitkár elmondta, az összegek kifizetéséhez remélhetően november 14. ülésén felhatalmazást ad a kormány. A 2000 hazai hemofíliás közül eddig 200-an jelentkeztek a PM-nél kártalanítási igényükkel.

Osváth Piroska, a PM főosztályvezető-helyettese elmondta, a 2000 hemofíliásnak körülbelül a fele fertőződött meg, közülük 100 lehet az, aki a nagyobb összegű kártalanításra számíthat. A tárca összesen 140 millió forint kifizetésével számol. Az összeget a költségvetés egyéb vegyes kiadások címen elkülönített részéből fedezik. Ez a fejezet szolgál forrásául azoknak a kifizetéseknek - például kártérítéseknek - , amelyekre az államot kötelezik.

Mint lapunkban megírtuk, egy eredményes per következményeként az állam jelentős kártérítést volt kénytelen kifizetni hemofíliás betegeknek, akik vérkészítmények révén fertőződtek meg a vírussal. Ezután többen fordultak a PM-hez kártalanításért, a tárca azonban nehezen tudta kialakítani álláspontját. A dilemmát az jelentette, hogy a friss vér nem, csupán a stabil vérkészítmények tekintendők gyógyszernek, ezért csak azok számíthatnak kártérítésre, akik ilyet kaptak.

Dr. Bakos Zoltán ügyvéd szerint az egészségügyi törvény egyértelműen fogalmaz: akit gyógykezelése során egészségkárosodás ér, azt kártalanítani kell. A PM tétovázása miatt eddig 68 keresetet adott be a bíróságra, előreláthatóan azonban legalább 200 ügy vár majd bírói döntésre.

(Népszava)