Elutasította a Legfelsőbb Bíróság csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében a Hi-Care Kft.-nek az országos vényellenőrzési rendszer (over) kapcsán az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szemben támasztott 15 millió forintos kártérítési igényét.

A számítástechnikával foglalkozó cég 1994 nyarán szerződött az OEP-pel az over modelljének kidolgozására, majd 1996-ban vállalta az országos kiterjesztést. Ám miután az OEP az 1996-os szerződésben rögzített összeget már nem fizette ki, a kft. felfüggesztette a munkát. A következő év tavaszán az OEP akkori főigazgatója, Cser Ágnes felnyittatta azt az Egészségbiztosítási Pénztár birtokában lévő vaskazettát, amely az over szoftvereit tartalmazta. Ekkor indított pert - mely ma zárult - a Hi-Care a kazetta felnyitásából, így többek között a program újrafuttatásából származó károk megtérítéséért.

Eközben az OEP egy másik eljárásban azért perelte be a Hi-Care-t, mert állítása szerint a cég nem teljesítette szerződésben vállalt kötelezettségeit. Ez az eljárás még folyamatban van.

A Hi-Care kontra OEP ügyben viszont már tavaly májusban első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság a felperes keresetét. Az indoklás szerint jogellenes volt ugyan az OEP részéről a kazetta felnyitása, ám a Hi-Care-nek azzal összefüggésben kára nem keletkezett. A program újrafuttatására az OEP felajánlotta saját számítógépparkját, a Hi-Care ezt mégis önerőből oldotta meg. Összességében tehát az ügyből fakadó károkért a Hi-Care csak saját magát okolhatja.
Ezt az elsőfokú döntést hagyta helyben csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében a Legfelsőbb Bíróság.

(Népszava)