Megfosztotta rendfokozatától Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr századost a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa pénteken. Az ítélet nem jogerős.

Karancsi Tibornak azért kellett bíróság elé állnia, mert - ahogy a Szegedi Katonai Ügyészség indítványában áll - a szeghalmi rendőrkapitányság tisztjeként még tavaly szeptemberben egy Békés megyei lapban sértően nyilatkozott feletteséről. A fegyveres testületeknél az ilyen beosztotti magatartás bűncselekménynek számít, ezért a századost a parancsnoka feljelentette.

Mire a feljelentés megérkezett a katonai ügyészségre, Karancsi Tibor már nem dolgozott a rendőrségen, mert időközben elbocsátották. Az ügyészség ezért megtagadta a nyomozást az ügyben, de - miután bizonyítottnak látta a bűncselekmény elkövetését - szolgálati tekintély megsértése miatt megrótta a volt rendőr századost. Karancsi Tibor panasszal élt a megrovás ellen, amiért az ügyészség köteles volt elrendelni a nyomozást.

A katonai tanács szolgálati tekintély megsértésében bűnösnek találta, és ítéletében lefokozta, valamint a bűnügyi költség megtérítésére kötelezte a volt rendőrtisztet. Az ítélet nem jogerős, mert Karancsi Tibor három nap gondolkodási időt kért.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(1999. december 3.)