Már december elején megkezdhetné munkáját az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely a képviselők vagyongyarapodását, a jövedelemnyilatkozatok valódiságát ellenőrizné. Ha a Ház elfogadja az erre vonatkozó indítványt, a honatyák ábécésorrendben "vonulnának" a bizottság elé. Ez azonban csak a képviselőkre vonatkozik: a köztisztviselői kar átvilágításáról egyelőre nem lehet részleteket tudni, és miután az erre vonatkozó indítványt a kormány még be sem nyújtotta a parlamentnek, a "politikai tüdőszűrés", a "kisebbfajta rendszerváltás" csak szavakban létezik.

- A Fidesz olyan vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza a képviselők vagyongyarapodásával kapcsolatban, amely előtt betűrendben minden honatya beszámolna arról, hogy milyen vagyona volt, amikor képviselő lett és milyen vagyonnal rendelkezik jelenleg - mondta az MTI-nek Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A bizottság jogosult lenne arra, hogy a nyilvántartott nyilatkozat zárt részeibe is betekintsen, és - ha eltérés van a valós és a bevallott vagyon között - kivizsgálja. Répássy közölte, támogatják Torgyán József javaslatát a vizsgálóbizottság felállítására. Mint mondta: ha indítványukat sürgősséggel tárgyalná a Ház, a bizottság már december elején megkezdhetné munkáját. Ugyancsak sürgős tárgyalást kér majd a Fidesz a képviselői jogállásról szóló törvény módosításakor. Ha azt kétharmados többséggel megszavazzák, akkor a jövőben megszűnik a vagyonnyilatkozat titkos része, az új, nyilvános vagyonnyilatkozatot pedig minden évben kötelező lenne megújítani. Ebben meg kellene jelölni például, hogy külön jövedelmüket a képviselők melyik cégtől, kivel kötött szerződés alapján kapják, illetve kivel folytatnak közös vállalkozást.

Meglepetést keltett a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnöknek az a kijelentése, amely szerint már a jövő héten meg kellene kezdeni a politikai elit teljes átvilágítását. Miután a kormány még be sem nyújtotta a köztisztviselői életpályáról szóló törvényjavaslatot, nem tudni, a kormányfő pontosan kiket és hogyan ellenőrizne. A részletek ismeretének hiányában pedig a "politikai tüdőszűrés", a "kisebbfajta rendszerváltás" egyelőre csak terv.
Orbán még szerdán azt mondta: "az ehhez szükséges elgondolások szakmai vitáját fel kell gyorsítani", hogy már a jövő héten hozzá lehessen kezdeni a munkához. Ezt részben a mentelmi bizottság, részben pedig egy a közeljövőben létrehozandó kormányszerv végezné. A vizsgálat kiterjedne a kormánytagokra, a magas szintű közigazgatási dolgozókra, "de talán még a középszintűekre is" - fogalmazott Orbán.
A Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatának nyilvánosságra hozatalát ajánlotta fel a Hajdú-bihari Napló. Porcsin Zsolt főszerkesztő levélben fordult a megyéből egyéni választókerületben mandátumot szerzett, illetve pártlistáról a parlamentbe került 17 képviselőhöz. Felajánlotta: ha akarják, megjelenteti nyilvános, illetve zárt vagyonnyilatkozataikat. Pósán László (Fidesz) és Bazsa György (MSZP) hozzájárultak vagyonnyilatkozatuk megjelentetéséhez. A kezdeményezéshez csatlakozott a Kelet-Magyarország és az Észak-Magyarország című lap is, amelyek a szabolcsi, illetve a borsodi képviselők vagyonnyilatkozatait várja.

(Népszava)