Pénteken Prágában 23 kilogramm vörös Semtexet foglalt le a rendőrség. A bűnözők és terroristák által előszeretettel használt robbanóanyagot egy 32 éves férfi szállította gépkocsijában, amikor a rendőrök rajtaütöttek. A gépkocsiban ezen kívül még 30 darab elektromos detonátort is találtak.

A robbanóanyagot a rendőrök véletlenül fedezték fel, amikor Prága déli kerületében egy gépkocsit ellenőriztek, amely előzőleg a tilos jelzés ellenére hajtott át egy útkereszteződésen. A Semtexet egy pardubicei vegyi üzem gyártja, s Csehországban igen gyakori a vele való üzletelés. Leggyakrabban bányákból és építkezésekről tűnik el néhány kilogramm Semtex.

A prágai sajtó szerint a bűnözők és a terroristák azért kedvelik a Semtexet, mert hatalmas ereje van, szagtalan,és ezért a speciálisan kiképzett kutyák sem tudják felfedezni. Cseh gyártmányú Semtex okozta például 1998-ban a skóciai Lockerbie felett felrobbant amerikai PanAm utasszállító repülőgép katasztrófáját is. A terrorcselekménynek akkor 270 ember esett áldozatul.

Prágában első ízben foglaltak le ilyen nagy mennyiségű Semtexet. A lefoglalt robbanóanyag gyakorlatilag egy három-négy emeletes ház megsemmisítéséhez elegendő. Az újságok szerint Csehországban a feketepiacon egy kilogramm Semtex ára mintegy 15 ezer korona, azaz 100 ezer forint körül mozog.

(MTI)

Ajánló: