Néhány héten belül egész Budapest türelmi zónává válik, ha a Belügyminisztérium nem jelölheti ki az örömnegyed határait. A tárcánál az Alkotmánybíróság mai döntésére várnak, azután speciális térképekkel látják el a prostituáltakat és a rendőröket. A térképen jelölt több száz helyről nem zavarhatja el a hatóság az örömlányokat.

Hétfőn dönt az Alkotmánybíróság arról a fideszes törvényről, amely a Belügyminisztérium hatáskörébe utalja a türelmi zóna kijelölését. A javaslatot azután fogadta el a parlament, hogy egyéves huzavona és a kerületekkel folytatott sikertelen egyeztetések után a fővárosi önkormányzat úgy határozott: Budapesten nincs tömeges prostitúció, így zónára sincs szükség.

A BM zónakijelölési jogát szabályozó törvényt nem írta alá Mádl Ferenc köztársasági elnök, hanem az Alkotmánybíróságot kérte fel, hogy a taláros testület döntse el, nem sértik-e a paragrafusok az önkormányzati hatáskört. A Belügyminisztérium ugyanis önkormányzati ügyekbe avatkozna a zóna helyének meghatározásával.

Borai Ákos, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, a törvény egyik alkotója a Magyar Hírlapnak elmondta: bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság nemcsak a konkrét helyzetre talál megoldást, hanem arra is, hogy az önkormányzatok ne bújhassanak ki következmények nélkül a törvényi kötelezettségek teljesítése alól. A maffiatörvény ugyanis előírja a türelmi zóna kijelölését minden olyan településen, ahol tömeges a prostitúció, ám az önkormányzatok sehol nem tettek ennek eleget.

A Belügyminisztérium hamarosan tájékoztatja a kerületi önkormányzatokat arról, hogy türelmi zóna hiányában Budapesten mindenütt szabad a prostitúció, ami kívül esik a védett övezeten. Hogy hol dolgozhatnak a prostituáltak rendőri háborgatás nélkül, arról is a BM tájékoztatja a rendőröket és az érintetteket. A BM utasításba adja, hogy minden járőrt lássanak el olyan térképpel, amelyen pontosan leolvashatók a védett és nem védett övezetek. A prostituáltak a kerületi kapitányságok áldozatvédelmi irodáiban juthatnak az irányjelzőhöz.

Földi Ágnes, a prostituáltak szóvivője segédkezne a térképek szétosztásánál. Szerinte a zóna kijelölését elszabotáló fővárosi önkormányzat felelőssége lesz, amiért rövidesen egész Budapest egyetlen türelmi zónává válik.

Ha mégis a BM jogosítványa lesz a zóna kijelölése, akkor is kérdéses, működhet-e egyáltalán az örömnegyed. Borai Ákos szerint ha az érintett önkormányzatok ellehetetlenítik a zóna közművesítését, "lekapcsolják a közvilágítást, felszántják a területet", akkor semmi értelme nincs a prostitúció szabályozásának.

Az egyik lehetséges helyszínre a zuglói önkormányzat például változtatási tilalmat rendelt el. Ezen a MÁV-területen így egyetlen vasúti sínt sem lehet arrébb tenni.

Csécsei Béla VIII. kerületi polgármester szerint viszont a BM diktatórikus zónakijelölése akár milliárdos kártérítési pereket is hozhat, hiszen az örömlányok tevékenysége miatt egész biztosan lezuhannak majd a környékbeli ingatlanárak.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: