A főváros vezetése hétfőn megegyezett abban, hogy megelőlegezi a budapesti tűzoltóknak azt a 813 millió forintot, amelyet elmaradt műszakpótlékok címén eddig nem fizetett ki a lánglovagoknak. A Fővárosi Közgyűlés az összeget peres úton kívánja visszaszerezni a Belügyminisztériumtól.

''Az életüket és testi épségüket naponta kockáztató tűzoltókkal szemben méltánytalan az őket jogszerűen megillető műszakpótlék kifizetése körüli huzavona, ezért a főváros a nekik járó több mint 800 millió forintot megelőlegezi, s ezt az összeget egyúttal visszaperli az államot képviselő Belügyminisztériumtól" - jelentette be hétfőn Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke. A politikus azt is elmondta, hogy a főváros gazdálkodásáért felelős Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettessel hétfőn egyetértésre jutottak a 813 millió forintnyi műszakpótlék megelőlegezéséről.

A Fővárosi Közgyűlés november végén tárgyal majd erről a témáról, a december 14-i közgyűlésen pedig módosítják a főváros költségvetését, s így 18-án ki is fizetik a tűzoltóknak három éve járó műszakpótlékot és késedelmi kamatait. A fővárosi önkormányzat a Belügyminisztériummal e héten folytatandó megbeszélésén egyértelműsíti, hogy a megelőlegezett pénzt visszaperli az államtól.

Korábban jogerős bírói ítélet alapján már több mint 250 ezer forintnyi elmaradt pótlékához jutott hozzá egy fővárosi tűzoltó. A Legfelsőbb Bíróság jogegységi jellegű döntése alapján nem kétséges, hogy a még perben lévő több száz tűzoltó is - végső soron akár végrehajtást kérve - hozzájuthat pénzéhez. A főváros jogi szakértők véleménye alapján úgy véli, hogy a tűzoltók pótlékát az államnak kell a költségvetésben biztosítania.

(MTI)

Korábban:

(2000.09.20.)