Egytől három évig terjedő szabadságvesztésre ítélték hétfőn az úgynevezett gubeni hajtóvadászat miatt perbe fogott bőrfejű vádlottak többségét. A szélsőjobboldali fiatalok tavaly megtámadtak három afrikai menedékkérőt, akik közül az egyik életét vesztette. A cottbusi tartományi bíróság mind a 11 vádlottat bűnösnek mondta ki gondatlanságból elkövetett emberölésben, testi sértésben és népellenes uszításban.

A 17 és 20 év közötti fiatalok - valamennyien egy szélsőjobboldali szervezet tagjai - 1999. február 13-án éjjel hajtóvadászatot indítottak a brandenburgi Guben utcáin három afrikai menedékkérő ellen. Utóbbiak közül a 28 éves algériai Omar Ben Noui az üldözők elől menekülve beugrott egy panelház zárt üvegkapuján, s az elszenvedett vágási sebek következtében percek alatt elvérzett.

A vádlottak közül csupán egy tett vallomást a tavaly májusban kezdődött perben. Nem sokkal később elvbarátai egy diszkóban összeverték, és árulónak bélyegezték.

A múlt héten tartott utolsó tárgyalási napon, amelyen a vádlottak az utolsó szó jogával élve kaptak nyilvánosságot, mindegyikük előre betanult sablonszöveget mondott el a bíró előtt, sajnálkozva amiatt, "ha valakinek kárt okoztunk" volna. Bűnösnek egyikük sem érezte vagy vallotta magát. A magánvádlók fellépését ásítozva, egymásra vigyorogva hallgatták végig.

Az ítélet értelmében három vádlott 2, illetve 3 évi, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kapott. Hat vádlott 1 és 2 év közötti büntetését a bíróság próbaidőre felfüggesztette. Két vádlott figyelmeztetésben részesült. (A német büntetőjog értelmében 21 éves korig fiatalkorúnak számítanak az elkövetők.)

A cottbusi perre mindvégig a védőügyvédek időhúzása nyomta rá a bélyegét. A bíróságnak nem kevesebb, mint 80 tárgyalási napra volt szüksége ahhoz, hogy - számtalan bizonyítási eljárás, 57 tanú meghallgatása és 25 elfogultsági indítvány megvitatása után - ítéletet hozhasson. A huzavona láttán a német alsóház elnöke, Wolfgang Thierse is kifakadt, botrányosnak minősítve a per elhúzódását, amely szerinte megrendíti a polgároknak a jogállamba vetett bizalmát.

(MTI)

Korábban:

(2000.02.12.)