A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa első fokon meghozott ítéletében hétfőn felmentette Kövér György büntetés-végrehajtási alezredest, akit az ügyészség a Döcher-ügy kapcsán hivatali visszaélés bűntettével vádolt. A bíróság nem jogerős döntését a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

A súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt öt évre elítélt Döcher Györgyöt - aki az enyhébb végrehajtási szabályok miatt dolgozhatott a börtön falain kívül - külső munkahelyén, egy XV. kerületi presszóban ölte meg bolgár testőrével együtt egy máig ismeretlen férfi 1999. február 2-án.

A bíróság megállapította, hogy valóban Kövér György írta alá azt a szerződést, amely alapján Döcher kimehetett dolgozni, az irat azonban csak jogi ellenjegyzés mellett volt érvényes. A bíróság indoklása szerint utólag már az sem állapítható meg, hogy Kövér György valóban utasította-e az intézet foglalkoztatási előadóját Döcher kiengedésére, és miként tette azt. Ezzel kapcsolatban a bíróság elfogadhatatlannak tartotta a foglalkoztatási előadó többszöri, egymásnak ellentmondó vallomását is.

A katonai ügyészség vádirata szerint az elítéltek külső munkahelyen történő foglalkoztatásának engedélyezése a gazdasági igazgató, azaz Kövér György hatáskörébe tartozott. A hatályos rendelkezések szerint az elítéltnek a munkavégzés engedélyezéséhez egy bizottság elé kellett volna állnia, de a vádlott közbejárt azért, hogy Döcher Györgynek ezt ne kelljen megtennie, s mihamarabb külső munkahelyre kerülhessen. Ehhez kapcsolódóan elhangzott: a bíróság egyebek mellett arra sem kapott választ, hogy Döchert miért nem állították a foglalkoztatási bizottság elé, amely grémium a külső munkavégzés engedélyezéséről dönt.

(MTI)

Korábban:

(2000.11.09.)