Kedden ismét a Legfelsőbb Bíróság elé áll Csapó József, akit az ügyészség emberölés és más bűncselekmények mellett a nyomtalanul eltűnt Farkas Helga 1991. évi elrablásával vádol. Az elsőfokú ítélet életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a férfit.

A Csongrád Megyei Bíróság először 1998 decemberében ítélte 18 év fegyházra Csapó Józsefet, akkor még barátja és bűntársa Juhász Benedek 1995-ös meggyilkolása, illetve a korábban közösen elkövetett cselekményeik miatt. A Legfelsőbb Bíróság azonban 1999 júliusában a tényállás felderítetlensége, illetve megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és az eljárás megismétlésére utasította a megyei bíróságot.

Időközben az ügyészség Farkas Helga sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésével, illetve az eltűnt lány apjának zsarolásával is megvádolta Csapót. Az emberrablást az 1991-ben hatályos Btk. ugyanis még nem nevesítette.

Juhász Benedek özvegye, aki a per koronatanújává vált, az eljárás során elmondta mindazt, amit volt férjétől hallott a Farkas Helga-ügyről. Így többek között azt is, hogy hogyan rabolta el a
lányt 1991-ben Csapó és Juhász, miként végzett vele Csapó, és milyen módon tüntették el a tetemet. Farkas Helga holtteste azonban mindmáig nem került elő. Ez év márciusában a megismételt elsőfokú eljárás végeztével már életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Csongrád Megyei Bíróság Csapó Józsefet azzal, hogy leghamarabb 22 év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

Farkas Helgával kapcsolatban, közvetett bizonyítékok alapján, csak annyit állapíthatott meg az ítélet, hogy Csapó és Juhász a lányt 1991. június 27-én elcsalta, megkötözte, majd egy szerelőaknában magára hagyta. Csapó József Farkas Helga megölése kapcsán mindvégig ártatlanságát hangoztatta.

Korábban:

(2000.03.23.)