Az utóbbi időszak botránysorozata mögött az az ellenzéki felismerés húzódik meg, hogy esetleg ez az utolsó esély, amikor a koalíciót szét lehet verni - jelentette ki tegnap Kövér László, a Fidesz elnöke. Kovács László, az MSZP elnöke azonban úgy véli: a koalíció botrányaival önmagát veri szét, előrehozott választásokra a kormány alkalmatlansága miatt szokott sor kerülni.

Az utóbbi időszak közéleti botrányai között egyaránt vannak valósak és kreáltak, ám mindenképpen sajnálatosak és szégyenletesek ezek a tisztázandó ügyek - nyilatkozta Kövér László a Vasárnapi Újság című tegnap reggeli rádióműsornak. A Fidesz elnöke szerint az utóbbi időszak botránysorozata mögött az az ellenzéki felismerés húzódik meg, hogy esetleg ez az utolsó esély, amikor a koalíciót szét lehet verni, meg lehet akadályozni mandátumának kitöltésében.

Ha a 2001- 2002-es költségvetést elfogadjuk, és annak számai, ahogy ígérkeznek, megvalósulnak, akkor egy békés építkező munka vár Magyarországra, amelyben az ellenzéknek, miközben úgy sincsen mondanivalója, nem sok fű terem – mondta a pártelnök.

Az előrehozott választások esélyét firtató kérdésre Kövér László kifejtette: az ellenzék először abban reménykedett, hogy egyáltalán nem áll össze a koalíció, aztán reménykedtek abban, hogy a köztársasági elnök jelölésénél esik szét a koalíció, tehát folyamatosan az előrehozott választásokra készülnek, ezt próbálják elősegíteni - fogalmazott a pártelnök. Hiú ábránd az előrehozott választás, a koalíció együtt marad a választásokig, reményei szerint azután is - szögezte le Kövér.

Nem próbáljuk szétverni a koalíciót; arról nem tehetünk, ha a koalíció korrupciós botrányok sorozatával önmagát veri szét - jelentette ki a Magyar Hírlapnak Kovács László. Hangsúlyozta: nem a szocialisták keltették a Fidesz és a kisgazdapárt körüli botrányokat. Az előrehozott választásokat soha nem az ellenzék kényszeríti ki, arra a kormány kormányzásra való képtelensége, alkalmatlansága miatt kerül sor - jelentette ki.

Hozzátette: nem törekszenek ilyen helyzet előállítására, de ha a kormány sorozatos botrányai miatt mégis előrehozott választásokra kerülne sor, akkor természetesen vállalnák a kihívást. Végezetül Kovács László cáfolta, hogy az ellenzéknek ne lenne mondanivalója. Mint mondta, az MSZP minden területen olyan megoldást ajánl, amely az emberek nagy többsége számára jobb, mint a kormány politikája.

(Magyar Hirlap)

Ajánló: