Orbán Viktor a következő hónapokban többet kíván személyesen foglalkozni a környezetvédelem ügyeivel, "mint egy miniszterelnöknek általában szükséges" - jelentette ki a környezetvédelmi miniszter leváltása kapcsán a kormányfő egy szombati, budapesti sajtótájékoztatón.

Az Európai Unió budapesti delegációjának vezetője szombaton a Magyar Hírlapnak aggodalmának adott hangot, hogy az újabb minisztercsere a környezetvédelem élén megakaszthatja az utóbbi időben elindult pozitív változásokat.

A Magyar Hírlap érdeklődésére Orbán Viktor kijelentette: Ligetvári Ferencnek elsősorban azért kell távoznia a kormányból, mert elvesztette a bizalmat az őt delegáló koalíciós párt részéről. A kormányzati munkának rendezettnek és nyugodtnak kell lennie, s ehhez elengedhetetlen, hogy egy miniszter élvezze mindkét koalíciós párt bizalmát." Ha fideszes miniszter veszítené el a bizalmat akármelyik oldalon - erősítette meg Orbán -, ő akkor is komolyan elgondolkodna a probléma megoldásán.

A miniszterelnök elfogadta az unió értékelését, amely szerint lemaradások tapasztalhatóak az uniós követelmények teljesítése területén. Úgy vélte: a tárca mind az államtitkárok, mind a szakemberek szintjén megerősítésre szorul.

A Magyar Hírlap információi szerint a miniszterelnök kritikai megjegyzése mindenekelőtt Kávássy Sándor politikai államtitkárra vonatkozik. Orbán hozzátette: eredményeket is produkált a minisztérium. A kormányfő ezek közül a hulladékvédelmi törvényt említette - igaz, a végrehajtási utasítások még hiányoznak, tette hozzá -, és hogy Pepó Pál minisztersége idején megkétszereződött a PHARE-program keretében felhasználható források összege. A miniszterelnök Pepó védelmében azt is kijelentette: egy polgári kormányban nem elég írni-olvasni tudni, egy ilyen kormányban tiszteletet és megbecsülést érdemlő emberek dolgoznak.

A miniszterelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az új környezetvédelmi miniszternek mindkét elődjénél jobbnak kell lennie, és megígérte, hogy az elkövetkező időben maga is többet foglalkozik majd személyesen ezzel a területtel.

(Magyar Hirlap)