Orbán Péter országos rendőrfőkapitány a parlament olajügyeket vizsgáló bizottságának hétfői ülésén elismerte, hogy a Békés megyei rendőrhalálokat vizsgáló eljárásokban voltak hiányosságok, fegyelemsértésre és szakmai hanyagságra is fény derült, de - mint mondta - bűncselekmény nem történt.

Orbán Péter szerint sok vád érte a rendőrséget amiatt, hogy nem vizsgálták ki megfelelően az ügyeket, holott az akkori rendőrségi eljárások dokumentumai alapján megállapította, alaptalanok ezek a vádak. Az altábornagy hiányolta a hivatalos szervek, a parlament, a parlamenti ellenőrző bizottságok együttműködését, kritizálta, hogy ezek a grémiumok legtöbbször kételkednek a rendőri vezetés adataiban. Orbán Péter arra utalt, hogy a bizottság több olyan személyt is szakértőként meghallgatott, akik ellen büntetőeljárás folyik.

Tóth Károly (MSZP) arról kérdezte Orbán Pétert, hogy igaz-e: a rendőrség különbséget tett bűnözői csoportok között a nyomozások során. Az országos rendőrfőkapitány úgy vélekedett: egyes esetekben előfordulhatott, hogy a rendőrök szelektíven nyomoztak, de ez bűncselekménynek számít, amiért többeket is letartóztattak. A nyomozás - véleménye szerint - elsősorban anyagi kérdés, mivel egy nyomozó egyszerre húsz üggyel foglalkozik, így nem tud mindegyikre egyformán koncentrálni.

Gál László volt Békés megyei rendőrfőkapitány Kuzma Mihály, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának egykori vezetője haláláról elmondta: az öngyilkosságot soron kívül jelentette Forgács Lászlónak, az ORFK akkori vezetőjének, kérve, küldjön szakértőket a vizsgálathoz. Emellett a megyei főügyészséget is megkereste.

A nyugalmazott dandártábornok a bizottság előtt azt állította: nem tudott arról, hogy Kuzma Mihály többször feljelentette őt a rendőrség rendvédelmi szolgálatánál, erről csak halála után értesült.