Elképzelhető, hogy dacolva minden figyelmeztetéssel, Pallag László, az olajbizottság elnöke a testület mai ülésén nyilvánosságra hozza a volt KBI-főnyomozó, Sándor István által tett kijelentéseket tartalmazó jegyzőkönyvet, amelyben a rendőr közszereplőket nevez meg, akik kapcsolatban álltak az olajbűnözéssel.

Az olajbizottság ma meghallgatja Orbán Péter országos rendőrfőkapitányt és más rendőri vezetőket, Kuzma Mihály özvegyét, lányát és egy öngyilkosságot elkövetett másik tiszt özvegyét. Az olajbizottság mai ülésén dől el: nyilvánosságra hozza-e Sándor István (Papa) volt KBI-főnyomozó meghallgatásának jegyzőkönyvét. A Magyar Hírlap értesülései szerint az sem kizárt, hogy Pallag László (FKGP), a testület elnöke már az újabb vitára bocsátás előtt szétosztja a jegyzőkönyvet, amelyben szó van egyes közszereplők és az olajmaffia kapcsolatáról. Sándor pénteken jelezte: nem járul hozzá, hogy publicitást kapjanak az általa a Fővárosi Ügyészségi Hivatalban a képviselőknek elmondottak - ezt ügyvédje tudatta az olajbizottsághoz és a Legfőbb Ügyészséghez csütörtökön eljuttatott levelében. Egyébként Sándor korábban a testület nyilvános ülésén akart beszámolni tapasztalatairól, azonban ez meghiúsult, mert az esemény előtt egy nappal őrizetbe vették.

Még nem alakítottuk ki álláspontunkat, de valamennyi körülményt figyelembe véve fogunk dönteni - válaszolta várható döntésükre vonatkozó kérdésünkre Fazekas Sándor, a Fidesz olajbizottsági tagja. Kóródi Mária (SZDSZ) már korábban javasolta: adják meg az exnyomozónak a lehetőséget arra, hogy az állam- vagy szolgálati titoknak minősülő részeket kihúzhassa vallomásából.

Nem csitul az olajbizottság egyes tagjai és a legfőbb ügyész közötti vita sem. Tóth Károly (MSZP) a Magyar Hírlap kérdésére továbbra is ragaszkodik ahhoz az állításához, hogy a legfőbb ügyész által adott cégtérkép nem használható a bizottsági munkában. A Polt Péter által a házelnökhöz pénteken továbbított levél Tóth állítását cáfolja, miszerint a Legfőbb Ügyészség akadályozná a bizottság munkáját, valamint azt is tagadja, hogy igaz lenne Lentner Csaba (MIÉP) kijelentése, miszerint "az ügyészség tőrbe csalta az olajbizottságot" Papa egy nappal meghallgatása előtti letartóztatásával. A legfőbb ügyész Áder János házelnöktől kéri, tegye meg a jogbiztonság érdekében a szükséges intézkedéseket. Ma nyilvánosságra hozom jelentéstervezetemet - közölte a Magyar Hírlappal Tóth Károly. Ebben nincs egyetlen név sem, csak a szakmai, politikai, bűnüldözési, bűnmegelőzési tanulságok - tette hozzá a képviselő.

(Magyar Hirlap)