Az olajbizottság nyilvánosságra hozta az előzetes letartóztatásban lévő volt KBI főnyomozó, Sándor István vallomását. A volt főnyomozó politikusokat és pártokhoz közel álló üzletembereket vádolt meg vallomásában. Sándor korábban ügyvédjén keresztül arra kérte a kisgazda képviselőt, ne hozza nyilvánosságra a dokumentumot, amely államtitkot is tartalmaz.

Olvassa el Sándor István vallomását!

Nyilvánosságra hozta az olajbizottság a Sándor István volt főnyomozó által november 7-én zárt ülésen elmondottakat tartalmazó jegyzőkönyvet. Az egykori Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozóját nyilvános olajbizottsági meghallgatása előtt egy nappal vették őrizetbe az ügyészségi nyomozók. Ezért a testületnek kihelyezett zárt ülésen adtak lehetőséget Sándor István meghallgatására. Az alvilági körökben "Papa"-ként ismert volt rendőrtisztet két rendbeli hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel gyanúsítják, amelyeket a nyomozóhatóság szerint 1995 és 1997 között követett el.

Sándor István az olajbizottságnak azt mondta: az olajszőkítések kezdetén, ´93-´94-ben nem folyt bele az olajügyekbe, de a munkája során számos információ birtokába jutott. A rendőr alezredes szerint, ha a vámőrség jobban ellenőrizte volna, kik váltanak ki engedélyt a halasztott vámfizetéshez, egynegyedére csökkenhetett volna a halasztott vámfizetésekkel való visszaélések száma. A rendőrség jelezte a vámőrség felé a kiskapukat, mégsem történt semmi. Sándor ebből arra következtetett, hogy a vámőrség számos tagja összejátszott a bűnözőkkel.

´96-ban kezdtek Sándorék intenzíven foglalkozni az olajügyekkel. Ekkor kezdődtek a robbantások.

Sándor szerint Kisbandi csak egy balek volt

"A szomorú és sajnálatos eset akkor kezdődik el, amikor november 1-jén vagy másodikán Prisztás Józsefet agyonlövik Óbudán. Prisztásról tudni kell, hogy az olajos és egyéb alvilági körökben jócskán kivette a részét. Ugyanis ő már korábban is egy pénzember volt, aki nagy pénzeket fektetett különböző üzletekbe, de főleg olajba. Prisztás eredeti történeténél nem szabad kifelejteni Lakatos András szerepét sem, akit mindenki úgy tart számon, hogy az alvilág bankára. Ő nem volt az alvilág bankára, hanem hasonlítani tudnám Nógrádi Zsolthoz, aki egy balek volt, akit előretoltak - jó a megjelenése, jó a beszédkészsége -, és ő játszotta el azt a szerepet, hogy ő az alvilág pénztárnoka. Nyugdíjpénztár-alapításhoz - és hadd ne soroljam fel, miről volt szó - különböző emberektől különböző és nagy pénzösszegeket vett fel, hogy olajba forgassa, egyéb drágakövekbe és másba" - áll a Sándor vallomásáról készül jegyzőkönyvben. A rendőr alezredes szerint Kisbandi ekkor a conticaros csoport érdekeit képviselte. Sándor a kérdések során többször megerősítette: "Kisbandi környezetében Csintalan Sándor neve nap mint nap felmerült". Csintalan Sándor MSZP-s politikus nevét Nógrádi Zsolt, az olajbizottság korábbi tanúja is megemlítette vallomásában az olajosokkal kapcsolatban álló politikusok között. Csintalan közölte: kedden kéri bizottsági meghallgatását, hogy válaszolhasson a képviselők vele kapcsolatos kérdéseire. Csintalan a konkrét vádakra most nem volt hajlandó reagálni. Kijelentette: joga van ahhoz, hogy ott válaszoljon a kérdésekre, ahol hírbe hozták.
Lakatos Andrást Miamiban tartóztatták le nyáron, és azóta sem adták ki Magyarországnak. Lakatost 40 millió forint kárt okozó, 445 rendbeli csalásért körözik.

A nyomozások kiderítették, hogy a robbantások mögött az olajkirályok állnak - mondta Sándor. A rendőr alezredes kollégájával ´97-ben kidolgozott egy tervet a bűnözők elfogásához, ezt azonban nem fogadták el a rendőri vezetők. 1997-ben egy speciális csoport vette át az olajügyeket.

Sándor állítja: Tóth Béla Fidesz-közeli emberként jellemezte magát

"...ezeknek a felderítéseknek a során egy csomó olajos mellett bizonyos politikai tényezők is felszínre kerültek. Nem lehet elhallgatni, akármennyire is fáj a kormánynak, kérem szépen, volt egy úgynevezett Monon Kft., amely nagyon nagy olajforgalmat, törvénytelen olajforgalmat bonyolított le, amelynek a tulajdonosa egy Tóth Béla nevezetű személy volt, aki akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg. Ugyan ezt ő maga sem titkolta, tehát többször megfenyegetett bennünket azzal, hogy ha a Fidesz győz, akkor el leszünk taposva. Megtörtént. Tehát nem tévedett az illető" - áll a jegyzőkönyvben. Sándor szerint a Monon gyártotta a fiktív számlákat. A Monon mellé egy meglévő cégnek a meghamisításával egy hamis céget hoztak létre, aminek egy keszthelyi fideszes nyitott számlát. Ezen a számlán folyt a pénzmosás - állította Sándor. Az Energollal és a Conti Carral is kapcsolatba hozott Monon Kft. egymilliárdos adócsalási ügyében Tóthot - aki a Fidesz 1994-es kampányának volt a fő szervezője - 1998 júliusa óta gyanúsítják. Ugyanakkor Tóth korábban kijelentette: ő nem tulajdonosa a Monon Kft-nek, csupán hitelt adott nekik.
A személyiségi jogok megsértése miatt polgári pert indít Sándor István ellen Tóth Béla, miután az olajbizottság hétfőn nyilvánosságra hozta a volt KBI-s főnyomozó meghallgatásának jegyzőkönyvét -közölte Bárándy György, Tóth Béla jogi képviselője

Boros Tamás többször visszaélt a miniszter Boross Péter nevével

Sándor István vallomásában az áll: Boros Tamás, az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott vállalkozó, többször is úgy mutatkozott be, mint Boross Péter akkori belügyminiszter fia, és ezzel "sok helyzeti előnyre tett szert bizonyos üzletekben".

Nógrádi Zsolt korábbi vallomásában is az szerepelt, hogy Boross Péter hozott össze bizonyos olajos üzleteket a fia számára.

Egy ügyészségi nyomozó is érintett lehet

A jegyzőkönyvben többször szerepel egy bizonyos Bódis József neve. Sándor azt mondta róla: egykor rendőr volt különböző beosztásokban, majd leszerelt és civil pályára került."Azt is tudtam róla, hogy az ORFK szervezett bűnözés elleni szolgálatánál tégla" - tette hozzá a rendőr alezredes. Később azonban Bódis az Ügyészségi Nyomozó Hivatal egyik nyomozója lett.

Clodo bűntársa azt vallotta: több megbízatást hajtott végre Pintér Sándornak

Sándor István foglalkozott a bombagyáros Dietmar Clodo ügyével is. Parlamenti vizsgálóbizottság is foglalkozott Clodo egyik kijelentésével, miszerint Pintér Sándor akkori rendőrfőkapitánnyal is kapcsolatban állt. A bizottság végül tisztázta Pintért a vádak alól. Sándor vallomásában azonban az áll: Clodo bűntársa, Leonid Kolcsinszki kihallgatásán egyszer azt mondta: valamit nem szeretne jegyzőkönyvbe mondani. A vallomást azonban videóra is rögzítették, így megörökítették, amikor a férfi azt mondta: "én Pintér tábornoknak több megbízást hajtottam végre". Később azonban mindenki hallgatott erről a videófelvételről - állítja Sándor. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója tagadta, hogy Kolcsinszki vallomásában azt állítaná: hogy Pintér Sándor akkori országos rendőr-főkapitánynak megbízásokat teljesített.

Politikusok is képbe kerültek tudtukon kívül

Sándor megemlítette a politikusok közül Lányi Zsolt és Atyánszky György kisgazda képviselők nevét, mint akikről "készült egy-egy feljegyzés" a ´98-as választások előtt. Sándor szerint ők azonban nem álltak kapcsolatban olajbűnözőkkel, csak véletlenül került a nevük egy-egy jelentésbe. Karl Imre szocialista politikus - volt energetikai államtitkár nevét is megemlítette Sándor. A volt főnyomozó szerint Karl az egyik olajos cég fontos embere volt.

A rendőrségi alapítványokat az alvilág pénzelte

Sándor Pallag László kérdésére válaszolva azt mondta, hogy a rendőrségi és önkormányzati alapítványokat "mind az alvilág pénzelte". Pallag ehhez hozzátette: tudomása szerint 20 éjszakai klub pénzeli a belvárosi közalapítványt. Sándor szerint a éjszakai klubok mögött is a Conti Car állt. Pallag azt is mondta, hogy a bizottság anyagai között szerepel egy olyan kazetta, amelyen az V. kerületi őrsparancsnok veszekszik az egyik night klub vezetőjével valamilyen védelmi pénzekről. Az említett rendőr azóta is ebben a beosztásban van - tette hozzá Pallag. Sándor ehhez csak annyit tett hozzá: ugyanez elmondható a többi belvárosi őrsről is.

A rendőr alezredes hozzátette: hosszú listát tudna mondani különböző korrupt vezetőkről, katonákról, vámosokról, de nem tudja bizonyítani állítását.

[origo]