A Fidesz elnöke szerint az ellenzék abban bízik, hogy a koalíció szétesik és előrehozott választásokat kell tartani. A Népszava információja szerint Németh Miklós ma találkozik Kovács Lászlóval, az MSZP elnökével, akinek arra akarja felhívni a figyelmét, hogy szerinte éppen a Fidesz készül előrehozott voksolásra. Az MSZP-nek ezért fel kell készülnie erre a helyzetre.

A Népszava információi szerint ma újabb "tisztázó" megbeszélést tart Kovács László, az MSZP elnöke Németh Miklóssal. Úgy tudjuk: a volt miniszterelnök újra megpróbálja meggyőzni Kovácsot arról, hogy a szocialista párt jelenlegi szervezeti felépítése nem hatékony. Németh az utóbbi időben szűk körben többször beszélt arról, hogy szerinte a vezető kormánypárt politikusainak retorikája ellenére valójában a Fidesz készül előrehozott választásokra. Éppen ezért az MSZP-nek politikailag és szervezetileg is fel kell készülnie erre a helyzetre. Ha nem ezt teszi, elvesztheti a választásokat. Németh ennek alapján újra megfontolásra ajánlja Kovácsnak, hogy fogjanak hozzá a már általa többször is vázolt pártmodell kialakításához. Eszerint a párt miniszterelnök-jelöltje a választási stratégia kidolgozásáért, a párt elnöke az elnökséggel együtt a párt irányításáért és az egyéni választókerületek előkészítéséért, a frakcióvezető pedig az aktuálpolitikai kérdésekért lenne felelős. Németh szerint ennek a modellnek a személyi feltételeit is meg kell teremteni az MSZP két hét múlva megválasztandó új elnökségében.

A Fidesz elnöke közben hiú ábrádnak nevezte, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Kövér László azt mondta: "ez álom, amivel fekszenek és kelnek az ellenzéki urak". A Vasárnapi Újság című rádióműsorban kifejtette, az ellenzék folyamatosan abban bízik, hogy szétesik a koalíció, tehát állandóan az előrehozott választásokra készülnek. Hozzátette, a jelenlegi koalíció együtt marad a választásokig, reményei szerint azután is. Úgy vélte, az utóbbi időszak közéleti botrányait tartja az ellenzék az utolsó esélyének a kormány megbuktatására. Kövér László szerint ezeket a - szavai szerint sajnálatos és szégyenletes - ügyeket tisztázni kell. Úgy vélte azonban, az előző ciklusban - idézzük - "a kormány kommunikációs környezete, hogy finoman fogalmazzak, más volt. Az enyhébb klímában volt képes az adott kormánykoalíció kezelni saját piszkos ügyeit." Kövér azt elismerte, hogy a botrányok, történjenek bármely oldalon is, ártanak az ország megítélésének és lejáratják a demokrácia intézményrendszerét a választópolgárok előtt.

Az MSZP elnöke egyetért a Fidesz elnökével abban, hogy a botrányok rontják az ország megítélését és a politika hitelét. Kovács László szerint azonban az álbotrányok ugyanilyen hatást váltanak ki. Példaként a megfigyelési ügyet említette, amikor a miniszterelnök valótlant állított, és ezzel Orbán Viktor nemcsak magának, hanem az ország megítélésének is ártott. Kovács határozottan visszautasította azt, hogy pártja a koalíció szétverésén vagy akár az előrehozott választásokon munkálkodna. Ezt ő sokkal inkább a kisgazdák politizálásából olvassa ki, hiszen mint fogalmazott, "az FKGP egyes politikusainak pénzsóvársága teszi szégyenletessé a koalíció többi pártját is, és sajnálatos, hogy ezt a Fidesz nem veszi észre, hanem inkább asszisztál Ligetvári Ferenc leváltásához".

Fodor Gábor, az SZDSZ képviselője szerint Kövér nyilatkozata szégyenteljes. Ha az ellenzék a koalíció szétverésére játszana, akkor az lenne az érdeke, hogy Kövér és Torgyán még hosszú ideig együtt tevékenykedjenek. Ebben az esetben nem lehetne kétséges a választások kimenetele. Fodor szerint egyébként a koalíció már szétesett.

Az MDF alelnöke, Csapody Miklós nem tekinti reális veszélynek, hogy előrehozott választásokat akarnának az ellenzéki pártok. Szerinte az ellenzék nem eléggé homogén és tevékenysége sem átütő. Ilyen tekintetben igazat ad a Fidesz elnökének, aki azt mondta, hogy nem az ellenzék nyerheti meg, hanem a koalíció veszítheti el a következő választásokat. Csapody úgy fogalmazott, hogy a koalíciónak gyenge láncszeme a jelenlegi botrányhullám, de Kövér László nem tette egyértelművé, hogy elsősorban a kisgazdaügyek ártanak. Az MDF alelnöke sajnálatosnak tartja, ha Kövér László vállalja, hogy a kizárólag a kisgazdáknak járó sárdobálásban a Fidesz is és az MDF is besározódjon.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. november 13.)