A napokban herointúladagolásban elhunyt nők halálával kapcsolatban a rendőrség hétfőn késő este Hajdúnánáson, közúti ellenőrzés során elfogta azt a férfit, akit a heroin értékesítésének szervezésével és irányításával gyanúsít. A 43 éves polgárdi férfi anyagi jólétét szerencsejáték-nyereménnyel magyarázza.

A rendőrök előtt november 8-án vált ismertté, hogy a főváros egy VI. kerületi egészségügyi intézményének egyik nyilvános illemhelyén, feltehetően herointúladagolás következtében életét vesztette egy 19 éves budapesti nő. Hasonlóak voltak a tünetei annak a 29 éves fővárosi nőnek is, akit az intézmény munkatársai újraélesztettek, majd az intenzív osztályon helyeztek el. A nő vasárnap, feltehetően ugyancsak herointúladagolás következtében életét vesztette. A két nő nem volt az intézmény kezelt betege.

Az elmúlt hét szombatján újabb hasonló haláleset történt: egy 29 éves kazincbarcikai nő holttestére találtak rá a fővárosi VII. kerület egyik gyorséttermének illemhelyén.

A nyomozók a rendelkezésükre állt adatok alapján valószínűsítették, hogy egy olyan terjesztői kört kell keresniük, melynek tagjai saját kábítószeradagjuk megszerzése érdekében értékesítenek heroint, elsősorban Budapest XIII. kerületében.

A rendőrök hétfőn kora reggel ismerőse józsefvárosi lakásán elfogtak egy 39 éves budapesti férfit, aki vallomásában közölte, hogy az egészségügyi intézményben elhunyt két nő kérésére vásárolt heroint Budapest XIII. kerületében egy Dezső keresztnevű férfitól. A nyomozók eljutottak egy 29 éves budapesti lakoshoz is, akit késő délelőtt a Budapest XIII., Béke téren fogtak el. A férfi ruházatából két pakett heroint foglaltak le. A lakásában tartott házkutatás során felesége a lakásból megkísérelt 22 pakett heroint kivinni. A gyanúsított a terhére rótt bűncselekményt elismerte, felesége tagadta. A férfi közölte, hogy az általa továbbértékesítésre átadott kábítószert nem "hígította" felütő anyaggal, mert vevői az anyag "gyengeségére" panaszkodtak - ebből következően a kábítószer hatóanyag-tartalma megnövekedett.

Ezt követően felmerült a gyanú, hogy a heroin értékesítését rokoni alapon egy 43 éves polgárdi lakos szervezte és irányította. A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen, akit hétfőn késő este kerítettek kézre. Kihallgatása során a férfi tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, határozott anyagi jólétét szerencsejáték-nyereményével magyarázta.

A rendelkezésre álló adatok alapján a 39 éves budapesti férfi naponta 5-6 pakett, 29 éves társa 25-30 pakett heroint értékesített annak érdekében, hogy saját kábítószeradagjukhoz hozzájussanak, valamint biztosítsák anyagi jólétüket. A továbbértékesített heroin grammján 8000-10 000 forintot kereshettek.

(MTI)