Nehezen magyarázható az oktatási miniszternek, az FVM titkárságvezetőjének, az ÁPV Rt.-nek, a miniszterelnök tanácsadójának, egy egyházi méltóságnak, vagy a Hekus Magazinnak kiadott megkülönböztető jelzés használati engedélyének létjogosultsága. Az érintettek egyébként a kék lámpát kifejezetten katasztrófahelyzet, illetve valamilyen rendkívüli esemény idején alkalmazhatják.

Jelenleg 570 kék lámpa használatára jogosító egyedi engedély van hatályban, és a megkülönböztető jelzés indokoltsága csak néhány esetben vitatható. Így nehezen magyarázható az oktatási miniszternek, az FVM titkárságvezetőjének, az ÁPV Rt.-nek, a miniszterelnök tanácsadójának, egy egyházi méltóságnak, vagy a Hekus Magazinnak kiadott engedély létjogosultsága. A BM a kék lámpa használatának radikális korlátozására készül.

A közlekedési miniszter balesete ismét felhívta a figyelmet arra, hogy politikusok indokolatlanul használhatnak megkülönböztető jelzést. A Népszabadság információi szerint az ORFK valamivel több mint 570 esetben engedélyezte kék lámpa felszerelését, de ezek között csak nem egészen ötven közjogi méltóság, illetve országos hatáskörű szerv szerepel. Az engedélyek egyébként többnyire megfelelnek a megkülönböztető jelzésről szóló belügyi rendeletben foglalt feltételnek, vagyis az érintettek a kék lámpát kifejezetten katasztrófahelyzet, illetve valamilyen rendkívüli esemény idején alkalmazhatják. Így például a közlekedési miniszter - a határozat egyébként még Katona Kálmán nevére szól - "az árvíz- és belvízvédelemmel kapcsolatosan, minősített esetekben, valamint katasztrófa esetén, a közfeladatok rendkívüli időszakra történő ellátása céljából" használhatja a kék lámpát.

(OS)

Korábban:

(2000. október 28.)