A Magyar Hírlap lapzártája idején még tartott Orbán Viktor miniszterelnök és a környezetvédelmi tárca élére jelölt Turi-Kovács Béla megbeszélése. A kormányfő a lap információi szerint még nem írta alá Ligetvári Ferenc miniszter felmentését.

Minden iratot átadok utódomnak, aki reményeim szerint folytatja majd a KGI rendbetételét - nyilatkozta a lapnak Mujzer János, az intézet múlt héten lemondott vezetője. A Környezetgazdálkodási Intézetben (KGI) tapasztalt pénzügyi visszaélések ügyében ügyészségi vizsgálatot kezdeményező Mujzer közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül vált meg posztjától. Utóda Bender Alajos miniszteri biztos. Legfontosabb feladata, hogy 2001. január 1-jéig zökkenőmentesen végbemenjen a KGI és a minisztérium másik háttérintézményének, a környezetvédelmi célalap pályáztatásait, pénzkezelését végző Környezetfejlesztési Intézet összevonása.

Elképzelhető, hogy a szakértőként az FKgP-t évek óta segítő Mujzer a továbbiakban is szerepet vállal a párt környezetpolitikájának alakításában. Vasárnap erről tárgyalt a Tímár György Baráti Társaság rendezvényén Mujzer Torgyán Sándorral, az FKgP elnökének testvérével. Mujzer megerősítette információnkat, hozzátéve: Torgyán Sándor kezdeményezte a megbeszélést, s ő nem zárkózott el a kompromisszum elől. Ahhoz viszont ragaszkodom, tette hozzá, hogy a továbbiakban ne csináljanak bohócot belőlem. Ha a pártelnök megbíz egy feladattal, a végrehajtáskor tartson ki mellettem mindvégig - utalt Mujzer a KGI-ben betöltött hálátlan szerepére.

A KGI-vel kapcsolatos az a hír is, hogy beadta felmondását Kékesi Márton, az intézet főigazgató-helyettese. Távozása vélhetően összefügg a tervezett miniszterváltással, hiszen Kékesi a leendő miniszter, Turi-Kovács Béla rokona.

Szilágyi A. János

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000.11.13.)