SÁNDOR ISTVÁN nyugalmazott rendőr alezredes, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főnyomozója: Majd aztán közeledtünk a '98-as választásokhoz, amely nagyon rányomta a bélyegét a rendőrség moráljára, mert akkor a döntésre jogosult vezetők már valahogy ráálltak, vagyis tompították az egész ügyet. Érezhető volt annak a hatása, hogy most jön a '98-as választás - ki nyer, ki nem nyer -, ebből csak probléma lehet.
Inkább ha nem csinálunk semmit, abból nem lehet probléma. Ugyanis most jön az, hogy ezeknek a felderítéseknek a során egy csomó olajos mellett bizonyos politikai tényezők is felszínre kerültek. Nem lehet elhallgatni, akármennyire is fáj a kormánynak, kérem szépen, volt egy úgynevezett Monon Kft., amely nagyon nagy olajforgalmat, törvénytelen olajforgalmat bonyolított le, amelynek a tulajdonosa egy Tóth Béla nevezetű személy volt, aki akkor is és jelenleg is a Fidesznek bizonyos fontos embereként jelenült meg. Ugyan ezt ő maga sem titkolta, tehát többször megfenyegetett bennünket azzal, hogy ha a Fidesz győz, akkor el leszünk taposva. Megtörtént. Tehát nem tévedett az illető.

Ez a cég volt, a Monon, amely aztán osztódott tovább, de mindig ő volt az isten, a Tóth. Gyakorlatilag a Monon volt az, amely - ez jegyzőkönyvekből is kiderül - gyakorlatilag gyártotta a fiktív számlákat, olajat valójában nem is igen forgalmazott; olajos szakzsargonnal ők kabátolták az ügyeket, tehát ők gyártották a nemlétező mozgó olajra a papírokat. Ebből kisebb-nagyobb cégek alakultak, hozzácsapódtak, hamisítottak, satöbbi. A lényeg az, hogy a Monon mellé egy meglevő cégnek a meghamisításával egy hamis céget hoztak létre Fortus Kft. néven, aminek Zsiga Zsolt nevű keszthelyi fideszes, az ottani OTP vagy Takarékszövetkezeten keresztül egy számlát nyitott. Ennek lényege az volt, hogy ez a száma egy mosoda volt. Azon a számlán soha nem pörgött valójában pénz, soha nem volt rajta pénz, ezt aktaszerűen meg lehet találni az ügyekben, ami az ORFK-vizsgálaton van. Ezen a fortusos számlán a különböző vakvágányon beérkezett pénzeket átfuttatták és legalizálták.

A vizsgálatok során több mononos és egyéb cégszemély került a látókörünkbe, akik közül voltak, akik mint elkövetők a rendőrséggel is együttműködtek. Mi történt ezekkel az emberekkel? Akik elismerték a bűnösségüket, de a rendőrséggel együttműködtek, rövid időn belül mindenkit letartóztat a vizsgálati osztály. Olyan embereket viszont nem tartóztatott le a vizsgálati osztály, mint Tóth Béla, akire Kiss Ernő dandártábornok háromszor adott utasítást a vizsgálati osztály vezetőjének, hogy ezt az embert igenis le kell tartóztatni. Tehát aki a rendőrökkel a felderítésben együttműködött, az pik-pakra egy-két hónapon belül le lett darálva, majd utólag kiengedték. Ezzel én azt értelmeztem, hogy az az ember, aki ugyan elkövette azt az olajos történetet vagy a visszaélést, de úgy gondolja, hogy hibázott és megpróbálja föltárni a dolgokat valamilyen formában és együttműködik a rendőrséggel a továbbiak felderítésében, gyakorlatilag azokat a rendőrség, bizonyos körben a vizsgálat elteszi a süllyesztőbe, hogy nehogy tovább tudjon beszélni; vagy éppen miért beszél, ha nem fontos.

A Mononra visszatérve. Az én emlékezetem szerint a felderítés és a nyomozás során úgy tudom, két volt ügyvezető igazgató, akik egzisztenciálisan és anyagilag eléggé lecsúszott emberek, időközben meghalnak, baleset következtében, ugye, ugyanis államigazgatási eljárás keretében le lettek rendezve ezek az ügyek. De hogy most valóban baleset történt vagy valóban agyonütötték vagy mi történt ezekkel az emberekkel, senki nem firtatta, senki nem ment utána, mert már véleményem szerint mindenkinek tilos volt akkor '98-ban... Tehát igaziból eljött az a mérlegállás, hogy ideálljak, odaálljak, nem tudták a vezetők hogy hová, inkább nem álltak sehová; államigazgatás, kész, egy emberrel vagy két emberrel kevesebb.

Sajnos én továbbra sem hagytam az igazamat vagy az igazunkat, a felderítés folyamán Tonhauser Lászlóval együtt próbáltuk a magunk igazát keresni, fölöslegesen. Még azt is el kell mondanom, hogy a munkánkat rengetegen elárulták a rendőrségen belül, tehát a felderítési munkát. Ezt kisebb-nagyobb eredménnyel sikerült is kiszűrni: egy bizonyos főhadnagy, akit megfogott a BRFK-n az RSZVSZ, majd egy ORFK-s alezredes, akit mi buktattunk meg, valamint egy cég technikai ellenőrzése, lehallgatása során kiderült az; hogy a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese, illetve a szervezett bűnözés elleni osztály vezetője, akik be vannak avatva az olajügyek felderítésébe, tételesen minden információt kiadnak az úgynevezett Conti Car...