Szociálpolitikai támogatással való visszaélés miatt feljelentést tett az OTP váci igazgatósága, valamint a Csörögi Faluszépítő és Érdekegyeztető Testület. Sződ önkormányzatának építési hatósága rövid idő alatt 11 építési engedélyt adott ki a település csörögi külterületén építendő ingatlanokra. A munkákat azonban nem ellenőrizték. A házsorépítés hátterében egyelőre ismeretlen vállalkozók csoportja áll. Az ügy elérhető szereplői azok a nincstelen emberek, akiket megbízóik rábírtak: vegyék fel a szocpol támogatást.

Rövid idő alatt tizenegy engedélyt adott ki a sződi építési hatóság a csörögi falurészben felépítendő, a régi cselédlakásokra emlékeztető, 2-3 lakásos sorházakra. Dugántsy Ildikó, a Csörögi Faluszépítő és Érdekegyeztető Testület képviselője szerint az elmúlt hónapban dömpingszerű építkezés kezdődött a terepen. Meghökkentő volt, hogy a talajvizes területen mindössze 15 centiméteres alapokat készítettek. Egy tető nélküli házba pedig már be is költözött egy család. A testület tagjai a földhivatalban több millió forintos szociálpolitikai kedvezmények bejegyzését találták a tulajdonlapokon. A látottak alapján felkérték az önkormányzatot, vizsgálja ki, kinek épülnek az életveszélyes házak.

Fábián József, Sződ polgármestere kijelentette: nem kerül a kezéhez minden ügyirat, így nem tudhatta, hogy az építési előadó már a tizenegyedik, azonos tervrajz alapján épülő ház építéséhez adta ki az engedélyt. Arról sem volt tudomása, hogy az előadó nem ellenőrizte a technológiai követelmények betartását. Azóta az építkezéseket letiltották, az előadó ellen fegyelmi eljárást kezdeményeznek, valamint vizsgálják a korrupció lehetőségének fennállását az önkormányzatnál.

A tervezőt, Szántó Csabánét Gyömrőn értük el telefonon. Kijelentette, ő csupán egyetlen ház tervezésére kapott megbízást, de ennek díját sem fizették ki számára. Ha a többi ház engedélyeztetését ugyanennek a tervrajznak az alapján kérték, nyilván lemásolták az ő munkáját. A helyszínt nem is ismeri, miután nem vállalta el a műszaki vezetést.

Az OTP váci igazgatója elmondta, több helyről kapott információk alapján, melyek az építkezés jogszerűtlenségét támasztották alá, feljelentést tett a rendőrségen a szocpolt jogtalanul felvett személyek ellen.

Amikor a házak építéséhez a kiszemelt nagycsaládosok felvették a szociális támogatást, még nádas állt a területen. Az OTP ellenőrzéssel megbízott leányvállalatának dolgozója ennek ellenére igazolta az építkezést. Nem volt hiány a különböző iparosok fiktív számláiból sem, amire a bank folyósította az ütemezett támogatást. A Népszava információja szerint az akciót egy vállalkozói csoport irányította a háttérből. A szociálpolitikai támogatásra jogosult kisemberek egyelőre egyet sem hajlandóak megnevezni közülük.

(Népszava)

Ajánló: