A NATO két év alatt négy magyarországi honvédelmi beruházást hagyott jóvá mintegy 60 milliárd forint értékben. Ezek közül a radartelepítés, valamint a szövetség reagáló erőinek fogadását biztosító repülőtéri program a legjelentősebb. Ez utóbbi keretében a kecskeméti üzemanyagbázis fejlesztésére hamarosan nemzetközi tendert írnak ki.

A NATO-várományos Magyarországnak a szövetség már 1998-ban jóváhagyott egy 2 milliárd forintos híradó- és informatikafejlesztési beruházási programot - jelentette be hétfőn a szakminisztérium Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatalának vezérigazgatója, Bese Ferenc. Ezt követően tavaly nyáron elfogadták három nagy teljesítményű radarrendszer telepítési tervét Zengővárkonyban, Bánkúton és Békéscsabán, valamint három katonai repülőtér fejlesztési-korszerűsítési támogatását. A 2007-es határidejű, közel 28 milliárdos radarprogramban hazánknak 10 százalék az önrésze, a 32 milliárdos repülőtéri projektben pedig 15 százalék.

Az utóbbival 2004 végéig kellene elkészülni, de Bese szerint a bizonytalansági tényezők miatt nem kizárt, hogy a program megvalósítása időben csúszik majd. Mint ismeretes, a Kecskemétre, Pápára és Ferihegyre jóváhagyott beruházás azért borul, mert Szabó János szakminiszter a pápai katonai repülőtér bezárása, majd felszámolása mellett döntött. Egy hete Szabó újságírók előtt kijelentette, hamarosan aláírja azt a levelet, amelyben Brüsszeltől kéri: Pápa helyett a taszári légibázis kerüljön a fejlesztési csomagba. Úgy tudjuk, a levélen még dolgoznak, nem valószínű, hogy november végénél hamarabb elmegy a módosítást bejelentő dokumentum.

A NATO egyébként az idén 5,5 milliárdos értékben a légivezetési és -irányítási rendszerek korszerűsítési programját is jóváhagyta. Ezt a Veszprémbe tervezett beruházást 2007-ig kell megvalósítani. Bese Ferenc elmondta, a kecskeméti program első ütemének mind a 15 projektjét NATO-szakértők előtt kell megvédeni, amelyek közül a 3 milliárdos üzemanyag-fejlesztési terv már zöld utat kapott. Várható, hogy a jelentős mélyépítési munkákat igénylő feladatra néhány hónapon belül nemzetközi pályázatot ír ki Brüsszel. A szövetség pénzügyi limithatárt szabó előírásai miatt a tendert nem lehet nemzeti keretek között tartani. Bese ennek ellenére úgy ítélte meg, a szigorú NATO-minősítésen átesett 160 magyar cég nagy eséllyel indulhat a 19 tagországra kiterjesztett pályázaton.

(Népszava)