A kétéves költségvetés december 19-ei zárószavazása korszakhatár lehet a koalíciós együttműködésben - egyre több ilyen jelzés érkezik a kormánypártokból. A Fidesz egyik politikai tanácsadója szerint jelentősen csökken az FKGP stratégiai jelentősége a büdzsé elfogadása után, ezért a kisgazdákkal tervezett választási megállapodás megkötését halogatni kell. Az FKGP kampányfőnöke viszont azt gondolja: még az idén megszülethet a megállapodás.

A korábbi tervekkel ellentétben már egyáltalán nem biztos, hogy az idén megköti a 2002-es választásokra szóló választási együttműködési megállapodást a Fidesz az FKGP-vel, bár a lényegi elemeket már tisztázták - értesült a Magyar Hírlap.

A lapnak nyilatkozó, a legnagyobb kormánypárthoz közel álló politikai tanácsadó szerint a mostani helyzetben érthető, ha kivár a Fidesz. Ugyanis a költségvetés elfogadása után jelentősen csökken a korrupciógyanús botrányoktól megtépázott, apadó támogatottságú FKGP stratégiai jelentősége. Éppen ezért a gyönge partnerrel egyezkedő Fidesz szigorú feltételeket szabhat, s kiszűrheti a számára nemkívánatos kisgazda-politikusokat a közös jelöltek sorából.

Az egyik fideszes képviselő a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: nem örülnének annak, ha pártjuk például Atyánszky Györgyöt, Bánk Attilát, Homoki Jánost, Molnár Lászlót, Pallag Lászlót és Balogh Gyulát közös jelöltként támogatná. A fölsorolt nevek közül csupán egy, Bánk Attiláé került szóba a Fidesz és az FKGP tárgyalásain, s ezt a tényt már a sajtó is közreadta - nyilatkozta Trombitás Zoltán, a kisgazdák kampánymenedzsere. Elmondta: az is csupán azért, mert a frakcióvezető választási kerületében a Fidesz is önálló jelöltet kíván indítani. Bánk Attilának tehát több lehetősége is marad, csak annyi biztos, hogy nem indul az említett területen - szögezte le Trombitás.

Hozzátette: a választási együttműködési tárgyalások a meghatározott ütemben haladnak, s várhatóan idén megszületik az egyezség. A Székely-ügy kirobbanása, majd a Torgyán-villa építésének nyilvánosságra kerülése óta az MDF pozíciója megerősödött a koalícióban, a párt azonban inkább a kétéves költségvetés december 19-ei elfogadását kapcsolná össze a Fidesszel kötendő választási együttműködéssel - nyilatkozták a demokrata fórum nevük mellőzését kérő vezető politikusai. Az MDF vezetőségében többen sürgetik a megállapodást, mert a büdzsé elfogadása után a párt már nem lesz ilyen jó alkupozícióban - mondta egy képviselő. Elképzelhető, hogy egy hónapon belül befejeződnek a négyszemközti pártelnöki tárgyalások, egyfajta elvi megállapodás születik, s az országos gyűlés dönt a választási együttműködésről.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke rendszeresen találkozik Kövér László Fidesz-elnökkel, mint mondta, nem konkrétumokról, hanem elvekről tárgyalnak. Az előkészítő tárgyalási szakaszhoz szükséges ez a fajta politikai intimitás, ugyanakkor a tanúk nélküli megbeszéléseknek később lehetnek vitás kérdései - mondta egy elnökségi tag. Korábban szó volt egy háromtagú - az elnök plusz két fő - delegáció felállításáról, de ez lekerült napirendről.

Kiszivárgott hírek szerint a Fidesz szándéka az, hogy a demokrata fórummal húsz-húsz közös egyéni jelöltet indítana, s közös pártlistát állítana, de az is komolyan szóba került, hogy a Fidesz listáján kapnának helyet az MDF politikusai. A demokrata fórum nem adja olcsón magát: legalább ekkora befolyást szeretne 2002 után is, mint most - fogalmazott egy elnökségi tag. Szó sem lehet a Magyar Kereszténydemokrata Szövetségéhez hasonló pozícióról, vagyis ragaszkodnak a saját frakció adta önállósághoz - tette hozzá. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az elsődleges cél az MDF támogatottságának öt százalék fölé emelése, amire most esély kínálkozik a kisgazdák térvesztésével. A pártban azonban többek szerint mindent alá kell rendelni a Fidesszel kötendő választási együttműködésnek.

Ezt jelzi Gémesi György elnökségi tag hétvégi nyilatkozata is. A politikus nehezményezte, hogy a dabasi időközi választáson Pusztai Erzsébet MDNP-elnök az MDF és a Vállalkozók Pártja helyi szervezetének támogatásával indul a képviselőségért. Értesülések szerint a frakció más tagjai, köztük Balsai István, Horváth Balázs, Kelemen András és Lezsák Sándor is hasonló véleményen vannak. Az MDF alapszabálya szerint az országos választmány dönt az "országos kihatású pártszövetségi és koalíciós szerződések megkötéséről".

Külön kell választani egymástól a költségvetést és a koalíciós vitákat – vélekedett Csizmadia Ervin politológus. Szerinte a büdzséről szóló tervezetet megszavazza az FKGP és az MDF, de ettől függetlenül továbbra is léteznek gondok a három párt viszonyában. Ezt a koalíciót is elérte az 1990 óta a magyar politikára jellemző konfliktus. A legnagyobb kormányzó erő igyekszik valahogy maga alá gyűrni a kisebbeket - tette hozzá. Ebben a Fidesz jutott a legtovább: tudatosan törekszik arra, hogy a jobboldalon egy gyűjtőpártot hozzon létre.

(Magyar Hirlap)

Ajánló:

Korábban:

(2000. augusztus 9.)