Bár továbbra sem lehet biztosat tudni az új egészségügyi miniszter személyéről, de a háttérben a lehetséges személyi és szerkezeti átalakulások kapcsán kész koncepciókról beszélnek. Ezek szerint távozhat posztjáról Lampé Zsolt, az OEP főigazgatója és leváltásra kerülhet a pénzügyi tárca vagy az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára is.

Az egészségügyi miniszteri szék egyik legesélyesebb jelöltje, Mikola István, az Országos Vérellátó Szolgálat igazgatója továbbra sem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy tárgyalások folynak kinevezéséről. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) az egészségügyi tárcához csatolása gondolatával kapcsolatban megjegyezte: - Csaknem tíz éve mondom, hogy eszközök nélkül nem működhet egészségpolitika, ez pedig ebben az esetben a társadalombiztosítás.

Ugyancsak gyakran szóba került Dézsi Csaba, győri alpolgármester, kardiológus főorvos neve is, mint lehetséges miniszterjelölté. A szakmai körökben támogatott fiatal szakember a Fidesz egészségpolitikai programjának egyik kidolgozójaként került a jelöltek közé. Dézsi Csaba esélyességét több helyen is megerősítették, ugyanakkor a Népszava úgy értesült, egyelőre még nem kapott hivatalos megkeresést vagy tárgyalási meghívást a miniszterelnöktől.

Szakmai körökben így továbbra is a legkülönfélébb hírek keringenek arról, ki lesz a miniszter. Abban az esetben, ha Mikola István foglalja el Gógl Árpád helyét, automatikusan az Egészségügyi Minisztériumhoz (EüM) kerül az OEP- és a társadalombiztosítási alapok felügyelete.

A tb-alapokat még az 1998-as kormányváltás utáni egyik első intézkedésként vonta ellenőrzése alá a kormány, megszüntetve az 1993 óta működő tb-önkormányzatokat. Akkoriban az indok a tb-hiány folyamatos növekedése volt, amit elsősorban a felügyelőszervek illetékességén kívül hozott intézkedések okoztak.

A pénzügyi alapokat jelenleg a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára, Frajna Imre felügyeli. Ha az alapok - Horváth Zsolt politikai államtitkárral működő - az EüM-hez kerülnek, egy politikai államtitkár feleslegessé válik: vagy Horváth Zsoltnak, vagy Frajna Imrének távoznia kell, hiszen ketten nem tölthetik be ugyanazt a tisztet az egészségügyi tárcánál. Egyelőre ebben a kérdésben sem tudni, mi a döntés.

Több megkérdezett szakember tudni véli, hogy az OEP főigazgatója, Lampé Zsolt is távozni kényszerül posztjáról. Bár kering egy olyan verzió is, amely szerint saját elhatározásából hagyja ott hivatalát, ezt a főigazgató a Népszavának nyilatkozva cáfolta: - Nem tervezek ilyet és hivatalosan nem is hallottam a menesztésemről. Arra a kérdésre, hogy informálisan miről értesült, hozzátette: - Az elmúlt években számtalan terv merült fel az OEP-vel kapcsolatban, konkrét döntés azonban tudomásom szerint máig nem született.

Egyes hírek arról szólnak, Mikola István nem kíván együtt dolgozni Lampé Zsolttal. Nem feltétlenül személyes okok miatt, mintsem inkább azért, mert saját választottját szánja e posztra. A tiszt várományosaként merül fel a hivatali találgatásokban Kamenitzky István neve, aki korábban egy ideig az OEP megbízott főigazgatója volt, s aki a főigazgató-választáskor Cser Ágnes ellenében alulmaradt a poszt betöltéséért folytatott versengésben.

Továbbra sem tudni, ki lesz december elsejétől az egészségügyi miniszter, mint ahogy azt sem, hogy az OEP, illetve a társadalombiztosítási alapok feltételezett integrálódása milyen szerkezeti, személyi változásokkal jár majd.

Keller magyarázatot kér Járaitól az OEP-ről

- Csupán részleges válaszokat kaptam az OEP-vel kapcsolatos közérdekű adatokra vonatkozó kérdéseimre a pénzügyminiszter úrtól - mondta Keller László MSZP-s honatya, aki október 26-án írásbeli választ igénylő kérdést intézett a parlamentben Járai Zsigmondhoz. Keller László elmondta: az egészségbiztosítási pénztár vezetőségi köre információi szerint nagymértékben növekedett az elmúlt időben, javadalmazásuk pedig indokolatlanul magas. - Erre vonatkozó kérdéseimre nem is kaptam teljes választ. Az mindenesetre kiderült, hogy a főigazgató úr tízfős tanácsadó testületet dolgoztat, ami egy államtitkár esetében is túlzásnak tűnhet.

Keller László, az OEP vezetőinek és alkalmazottainak közpénzből történő külföldi utazásaival kapcsolatos érdeklődésére a pénzügyminiszter egy listát állított össze.

Ebben is több vitatható pont van - állítja a képviselő. Például: milyen meghívás alapján utazott hat napra Ciprusra a főigazgató-helyettes asszony és három kolléganője, miért kellett tizenkét OEP-munkatársnak egyszerre egy hetet töltenie közpénzeken a németországi CeBIT vásáron, vagy kilenc kollégának kiutaznia a hannoveri világkiállításra?

Keller László az ügyben további kérdéseket tesz majd fel az OEP felügyeletét ellátó minisztérium vezetőjének.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 20.)