A Környezetgazdálkodási Intézet (KGI) új igazgatója, Bender Alajos szerint téves az a nézet, hogy az intézmény korábbi vezetése hűtlen kezeléssel és sikkasztással vádolható. Az intézmény új vezetője szerint, ha valóban hiányozna 500 millió forint, amely a korábbi tájékoztatások szerint eltűnt, akkor az alig több mint egymilliárd forintos éves költségvetésű intézmény alaptevékenységeit fel kellett volna függeszteni. Erre viszont eddig nem került sor, és jelenleg sem tapasztalhatók likviditási gondok a KGI-nél.

"Néhány napos tájékozódás után úgy érzem, nagyobb volt a füstje, mint a lángja a Környezetgazdálkodási Intézetnél (KGI) felfedezett állítólagos visszaéléseknek" - foglalta össze tapasztalatait Bender Alajos, aki Ligetvári Ferenc miniszter felkérésére múlt hét péntek óta miniszteri biztosként irányítja az intézményt. Ennek alapján megkérdőjelezhető az előző főigazgató, Mujzer János által az ügyészséghez beadott vizsgálati anyag néhány állítása - vélekedett Bender Alajos.

Már a beadvány rövid tanulmányozása alapján is felmerültek kétségek - fogalmazott a miniszteri biztos -, hogy az állítások közül valamennyi megállja-e a helyét. Mindezt fizikusi és közgazdász végzettsége, valamint vállalatvezetői gyakorlata alapján állapította meg a az intézménynél eltöltött rövid ismerkedési idő alatt. Közgazdaságilag is képtelenség, hogy 500 millió forint hiányozzon a feladatait lényegében ellátó, alig több mint egymilliárd forintos költségvetésű intézménynél - vélte Bender Alajos.

A miniszteri biztos fő feladatának azt tartja, hogy tisztázódjon és rendeződjön a helyzet a KGI körül, mert botrányok közepette nem lehet alkotó munkát végezni. Mielőbb helyre kívánja állítani az intézmény jó hírnevét, szakmai tekintélyét, mert ez nélkülözhetetlen a további eredményes munkához.

(MTI)

Korábban:

(2000. 11. 15.)