Az Igazságügyi Minisztérium keresi azokat a külföldön már bevált hazai megoldásokat, amelyekkel bizonyos esetekben nem a börtönben, hanem speciális kéz- és lábpereccel otthon töltenék le az elítéltek a bíróság által kiszabott büntetést.

Elítéltek a tököli börtönben
Fotó: HavariaPress
Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerdán Tökölön a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetébe látogatott el. Elmondta: a közép-kelet-európai átlaghoz viszonyítva elfogadhatóak ugyan a hazai börtönviszonyok, ám nagy a zsúfoltság, és a 15 ezer elítélt eltartása egyébként is drága, nagy megterhelést jelent a költségvetésnek. Ezért is vizsgálják, hogy milyen a társadalom reagálása egy alternatív büntetési mód, a jól ellenőrizhető szobafogság rendszerének esetleges bevezetésére az enyhébb bűnök elkövetőivel szemben.

"Ugyanakkor több új börtön is épül" - közölte az igazságügy-miniszter. A közelmúltban Budapesten adtak át egy ilyen új intézményt, és 2002-ig Miskolcon, Veszprémben, Szegeden és Szolnok megyében bővítik a meglévő börtönöket, vagy építenek újat a jelenlegi 160 százalékos túltelítettség enyhítésére.

Dávid Ibolya a tököli rabkórházban
Fotó: HavariaPress
A miniszter tapasztalata szerint a tököli intézetben fogva tartott 307 fiatalkorú börtönkörülményei megfelelőek. Olyan képzésben, nevelésben részesülnek, amely elősegítheti szabadulásuk után a társadalomba a könnyebb visszailleszkedést. A tököli rabkórházat is felkereste a miniszter, ahol közelmúltban szült kismamákat és csecsemőket látogatott meg.

(MTI)