Majtényi László adatvédelmi biztos szerint a képviselői vagyonnyilatkozattal kapcsolatos jelenlegi szabályozás elhibázott, helyette új törvényi szabályozás indokolt. A biztos levélben válaszolt Isépy Tamásnak, a mentelmi bizottság fideszes elnökének megkeresésére. A bizottság jövő heti tanácskozásának napirendjén szerepel az 1997-ben hozott bizottsági állásfoglalás felülvizsgálata.

Az adatvédelmi biztos - a vonatkozó törvényekre hivatkozva - úgy ítélte meg: ha egy képviselő a saját vagyonnyilatkozatáról másolatot kér a mentelmi bizottságtól, akkor azt ki kell adni ? ismertette a levél tartalmát Karsai József, a mentelmi bizottság tanácsadója. A tanácsadó felhívta a figyelmet: a mentelmi bizottság még az előző ciklusban, 1997-ben hozott egy állásfoglalást, miszerint a vagyonnyilatkozatról még a képviselők sem kaphatnak másolatot.

Hack Péter és Kuncze Gábor szabad demokrata politikus egy héttel ezelőtt kérte a testülettől saját vagyonnyilatkozata másolatát, de a fenti állásfoglalásra hivatkozva elutasították kérésüket. Az adatvédelmi biztos válaszát követően a mentelmi bizottság a jövő héten ül össze legközelebb. Karsai József közlése szerint a testület tanácskozásának napirendjén szerepel az 1997-es bizottsági állásfoglalás felülvizsgálata.

(MTI)

Ajánló:

A biztos éves jelentései és aktuális információk.

Korábban:

(2000.11.06.)