Szúrópróbaszerű drogtesztet végeznek a kedden és szerdán bevonult sorkatonákon a következő hetekben. Idén a hadseregben húsz fiatalt adtak át az ügyészségnek kábítószer-fogyasztás miatt. Az újoncok megkapják az agyhártyagyulladás elleni védőoltást.

Nem várható a tavalyihoz hasonló agyhártyagyulladás-járvány a hadseregben, a héten sorkatonai szolgálatukat megkezdők ugyanis a bevonuláskor megkapják a védőoltást - nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Svéd László, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke.

Emlékezetes, hogy tavaly a novemberben bevonult újoncok között terjedt a betegség, különösen a kalocsai kiképzőközpontban. Azóta a laktanyára a haderőreform keretében lakat került, az 5500 fiatal három helyőrségben kezdi meg három hónapos sorkatonai alapkiképzését.

A sorozások adatai szerint a vizsgálatokon megjelenő fiatalok fele ideiglenesen vagy véglegesen alkalmatlan, a fővárosban ez az arány kiugróan magas, 75 százalék. A honvédelmi tárcától kapott információ szerint az egészségesnek nyilvánított, most behívott fiatalok 80 százaléka korlátozás nélkül alkalmas a szolgálatra. Az elmúlt évek statisztikái szerint a hadseregben is folyamatosan nő a kábítószer-fogyasztók száma, egy felmérés a sorállományúak saját bevallására támaszkodva állítja, hogy a bakák 16 százaléka próbált már ki valamilyen drogot.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(1999.12.26.)