A dohány és az alkohol jövedéki adójának emelését, illetve az egészségre ártalmas termékek díjának bevezetését tartaná indokoltnak az egészségügyi szakma - mondta Gógl Árpád egészségügyi miniszter egy szakmai tanácskozáson. Az ötlet nem új, hiszen a csaknem két éve elkészült egészségügyi stratégia már tervezett az új, lehetséges forrásokkal, akkor azonban a Pénzügyminisztérium (PM) elutasította a kezdeményezéseket.

- A jövedéki adók jelentős emeléséhez, illetve a termékdíj bevezetéséhez politikai döntésre van szükség - nyilatkozott az elképzelésekről Ivándy Vilmos, a tárca munkatársa, aki részt vett az egészségügyi stratégia kidolgozásában. - Az élvezeti cikkek után fizetendő terheket legalább az uniós szintre kellene emelni. Ez azonban minimum 50 százalékos növekedéssel járna, ami ugyanilyen mértékben emelné az árakat is. Tehát nemcsak több bevételhez jutna a költségvetés, hanem a fogyasztás visszaszorítását is el lehetne érni.

- A termékdíj bevezetése az ökoadóhoz hasonlóan a környezetre, így az egészségre is káros cikkeket terhelné - tájékoztatott a részletekről Ivándy Vilmos. - Többek között a mezőgazdasági vegyi anyagokra, a növényvédő szerekre lehetne kivetni, de a közlekedésnél vagy a hulladéktárolásnál ugyanúgy bevezethető lenne. A tervek szerint rangsorolnák a készítményeket, s a veszélyesség foka szerint terhelné ezeket a díj. Vizsgálnák azt is, melyeket lehet egészségesebbekkel helyettesíteni, ezek viszont nagyobb támogatást kapnának.

Akkor kezdődhet egyeztetés ez ügyben, ha az egészségfinanszírozás a mostani járulékfizetéses rendszer helyett adóalapon történne - reagáltak a felvetésre a PM sajtóosztályán. Így továbbra is érvényesülne a szolidaritás elve, de a jövedelmek egészségügyre szánt része adóként lenne beszedhető.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2000. október 5.)